В територия българия има точно пет човека, които разбират от разузнаване

В територия българия има точно пет човека, които разбират от разузнаване.
Това е много сериозна и високо интелектуална дейност, която не се познава изцяло, дори от дългогодишните служители в нея. Същото се отнася и за онази група от лица – неизбежни ръководители, които попадат в тази система по чисто политически признак. Има много книги изписани по темата от знакови фигури свързани с разузнаването, но те са повече комерсиално четиво от тип публицистика, отколкото професионално отражение на реалната действителност в тези сложни системи на сигурността.
–––––––––––––––––––––––––––––––––-
Защо ви казвам това? Защото версиите по темата се представят от лица, които прокарват различни и предварително начертани сюжетни линии. Тези лица не са в категорията на познавачите на разузнавателните и контраразузнавателните продукти, а по скоро интерпретатори или обществени тематични медиатори. Нито един от тези просветени по темата пет човека, няма да ви разкире цялата картина и технология на международния шпионаж, на каквато и да било цена. Разузнаването винаги умира с разузнавача! Освен видимата част на тази интелектуална и най-отговорна професия, която ви се преставя пред очите като много опасна за националната сигурност има и невидима страна, която е съвършено чиста. Затова, никога не изказвайте категорични мнения по теми свързани с тези работи, защото вероятността да звучите като глупак е почти сто процента.
–––––––––––––––––––––––––––––––––-
Политици, журналисти, обикновени плямпала и всякакви други шутове не са критерии за оценка на видими процеси, свързани с разузнавателната и контраразузнавателната дейност. Същото се отнася и за набедени за прокурори и съдии калинки и прочее фауна и флора. Те са част от декора на сцената, но не и съществен елемент от националната сигурност. Сценични работници с ниска професионална значимост за крайния резултат от разузнаването. Именно този краен резултат е най-защитения елемент и почти винаги остава неизвестен, дори за участниците в разузнавателната игра. Толкова мога да ви кажа!
Не са толкова опасни лично за вас и света шпионите, колкото шпионираните.

Николай Марков