ГАЗОВИЯТ СЕВЕРЕН ПОТОК 1 и 2 СЕ ВЗРИВИХА

*** „Няма съмнение, че това бяха експлозии“ – сеизмологът от Шведския национален сеизмологичен център Бьорн Лунд.
Както знаете, онзи ден германският газов мрежов оператор съобщи за проблеми с налягането в „Северен поток 1“. По него практически не тече газ към Германия, защото Русия първо намали преноса до 10% от капацитета под претекст недоставена турбина, а после го спря за „профилактика“. Другите, по-нова тръби на „Северен поток 2“ бяха запълнени с газ,но но така и не заработиха.

Вчера бяха регистрирани изтичания на газ.
„Има две течове по Северен поток 1 – едно в шведската икономическа зона и едно в датската икономическа зона. Те са много близо един до друг“, каза говорител на Шведската морска администрация (SMA) пред Ройтерс.
Течовете са били разположени североизточно от датския остров Борнхолм.
В понеделник датските власти помолиха корабите да се отдръпнат от радиус от пет морски мили югоизточно от Борнхолм.
Въоръжените сили на Дания публикуваха видеоклип, на който се вижда как мехурчетата излизат на повърхността на Балтийско море над „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Морската повърхност кипи в приблизителна окръжност с диаметър над 1 километър.

.
Днес от шведският национален сеизмологичен център в Упсала съобщи пред шведската обществена телевизия, че заедно с датските си колеги-сеизмолози са регистрирали трусове, предизвикани от мощни експлозии в районите на изтичането на газ. изтичането на
„Няма съмнение, че това бяха експлозии“, каза пред телевизията сеизмологът от центъра Бьорн Лунд, цитиран от Ройтерс.
.
Неофициално Кремъл заяви, че вероятно е имало диверсия. Газови експерти и инженери категорично отхвърлят версията. При миниране на тръбите не следва изтичане на газ за почти денонощие, а направо гръмва взрив., какъвто случаят не е.
Предполага се, че експериментите с намаляване на капацитета като предлог да се спре газът за Германия са довели до неравномерно вътрешно налягане на газа в различни участъци. То първо е причинило пробиви (най-вероятно в областта на заварките). Налягането е станало още по-неравномерно заради смесване на изходящи в морето газови потоци с водния поток. Най-вероятно е да се е получила масивна кавитация
*** Кавитация: газови мехури в течността, които се пръскат при повишено налягане. Битов пример: кипване на вода в електрическа кана или чайник. Знаете как уредът започва да вибрира и трепери.
.
Накрая тръбите не са издържали на напрежението, като са се пръснали с трясък. Вероятно пръсването им е на протежение от километри.
Тръбите на двата потока са положени един до друг, така че такава експлозия на Поток 1 със сигурност е засегнат и Поток 2
На практика газопроводите напълно са излезли от строя. Ще се наложи в тези участъци да се срежат тръбите, после отново да се полагат тръби и да се заваряват под водата. Освен това ще трябва да се извърши проверка по цялата дължина на тръбите по трасето от Русия до Германия. Операцията е технически много сложна, ще трае вероятно година. Резултатът й е не е сигурен на 100%, а при наближаващата зима в Балтийско море е невъзможна за изпълнение.

Григор Лилов