„Газпром“ изненадващо пуска газ за Европа

От газовата компания не уточниха кога ще бъде отстранен този проблем

Само няколко часа, след като „Газпром“ обяви, че спира доставките си по „Северен поток 1“ за Германия, обяви, че ще поднови доставките. Те се случиха днес през Украйна като бяха доставени 42,7 млн. куб. метра природен газ за Европа, отбелязва Ройтерс.

Обемът през входния пункт „Суджа“ е сравним с подадените вчера 41,3 млн. куб. метра. Той обаче няма да е достатъчен да компенсира липсващия газ, който се очакваше да потече днес по „Северен поток-1“.

Снощи от руската газова компания отбелязаха, че по време на ремонта на „Северен поток 1“ е бил открит теч от последната действаща турбина. Именно поради тази причина доставките няма да бъдат възстановени.
От „Газпром“ обаче не уточниха кога ще бъде отстранен този проблем.

Фирмата „Сименс енерджи“, която обикновено поддържа турбините по газопровода, заяви, че подобен теч не може да бъде причина за спиране на подаването на синьо гориво.
От германската компания добавиха, че компресорната станция „Портовая“, където била установена неизправността, разполага с други турбини, които да осигурят оперативност на „Северен поток-1“.

Казано с други думи очевидно става дума за поредната врътка на „Газпром“. Както знаете някои държави вече започнаха с налагането на икономии, за да могат да се справят с газовата криза.
Източник: standartnews.com