ГАЛЕРИЯ В News24sofia.eu! Танцьори и творци на протест пред МС (обновено)

ПЪРВО В News24sofia.eu! Танцьори и творци на протест пред МС: Отворете залите ни за изкуства

Хората, които се занимават с танци, музика и творчество, излязоха на протест в празничния ден пред Министерския съвет. Основното искането на танцовите и музикалните школи е залите им да бъдат отворени. Според участниците, извънредната ситуация поставя под финансов риск хиляди домакинства, които работят в сферата на културата и изкуството.Близо 300 души от различни краища на страната се събраха в триъгълника на властта, като подчертаха че протестът им не е политически. С аплодисменти те изразиха своята признателност към учителите в Деня на българската просвета и култура, а по-късно тези аплодисменти прераснаха в протестни ръкопляскания и ръченица, за де се спази дистанцията в условията на извънредната епидемична обстановка.Пред Информационна агенция News24sofia.eu Ивайло Алексиев, който е един от организаторите на протеста, настоя, че секторът иска да му се обърне внимание, защото не са трета ръка хора."Няма логика ресторанти и фитнеси да се отварят, а нашите школи – не", отбеляза Владимир Недев, който е ръководител на фолклорен ансамбъл.Протестиращите настояха за запазване на мярката 60:40, ангажимент за диалог с Министерството на културата, както и гаранция, ако в бъдеще подобни кризи се появят, техният труд да бъдат овъзмезден.

Публикувахте от News24sofia.eu в Неделя, 24 май 2020 г.

Хората, които се занимават с танци, музика и творчество, излязоха на протест в празничния ден пред Министерския съвет. Основното искането на танцовите и музикалните школи е залите им да бъдат отворени. Според участниците, извънредната ситуация поставя под финансов риск хиляди домакинства, които работят в сферата на културата и изкуството.

Близо 300 души от различни краища на страната се събраха в триъгълника на властта, като подчертаха че протестът им не е политически. С аплодисменти те изразиха своята признателност към учителите в Деня на българската просвета и култура, а по-късно тези аплодисменти прераснаха в протестни ръкопляскания и ръченица, за де се спази дистанцията в условията на извънредната епидемична обстановка.

Пред Информационна агенция http://News24sofia.eu Ивайло Алексиев, който е един от организаторите на протеста, настоя, че секторът иска да му се обърне внимание, защото не са трета ръка хора. „Няма логика ресторанти и фитнеси да се отварят, а нашите школи – не“, отбеляза Владимир Недев, който е ръководител на фолклорен ансамбъл.

Протестиращите настояха за запазване на мярката 60:40, ангажимент за диалог с Министерството на културата, както и гаранция, ако в бъдеще подобни кризи се появят, техният труд да бъдат овъзмезден.

Снимки/източник: Стефан Димитров http://News24sofia.eu

Темата на News24sofia.eu! С песни, с танци – на протест под прозорците на властта (2)

Занимаващите се с танци, творчество и музика излязоха на мирен протест под наслов „Да отворим залите“ пред Министерския съвет.Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени.Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.Основните искания са да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица. Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура, предава БНР.Сред другите искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи. От бранша настояват мярката 60 на 40 да се запази до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея. Освен това те искат да има безвъзмездно финансиране на физически лица в размер на една минимална работна заплата на месец за периода, в който човекът е нямал право да упражнява професията си и не е получавал странични доходи, надвишаващи 30% от минималното възнаграждение.Протестиращите настояват да има и програма за стимулиране на дейността, например съдействие за безвъзмездно ползване на държавни и общински зали и помещения за провеждане на събития, обучения в рамките на една година, считано от края на принудителното спиране на дейността.#News24sofia

Публикувахте от News24sofia.eu в Понеделник, 25 май 2020 г.

Снимка на News24sofia.eu.

Снимка на News24sofia.eu.

Снимка на News24sofia.eu.

Снимка на News24sofia.eu.

Снимка на News24sofia.eu.

loading...