Генка Маркова: Магистрала „Тракия“ ни отеснява. Разширявайте я!

Ако сега не започнем, след 10 години ще е прекалено късно
Магистралите не се ядат и асфалтът не пълни хладилника. Факт. Особено любим за употреба от социалистите, които обичат да го изтъкват като политически аргумент, когато става въпрос за “тежкото положение на народа”, за което според видните пропагандатори от БСП най-голяма вина носят опонентите им от ГЕРБ.
Да оставим обаче настрана политическите пристрастия, точно те не пълнят хладилника и не правят живота ни по-добър. Не за тях става дума тук, а за неоспоримата действителност. Защото асфалтът може и да не се яде, но пък човек не живее за едното ядене. Все повече хора населяват планетата и все по-голяма част от тях обаче искат да пътуват. И пътуват.

Ако някой се съмнява в последното, нека мине поне веднъж по магистрала “Тракия” в най-натоварения ѝ участък между София и Пловдив. От години пътувам по него почти всяка седмица и преките ми наблюдения само потвърждават данните на статистиката.

А те са, че най-натовареният участък за движение от всички републикански пътища е на “Тракия” – от изхода на София до Пловдив. В пикови дни на изхода от София са засечени близо 48 000 автомобила, в по-малко натоварените денонощия достигат средно по 35 000 коли. Така в последните години всеки петък след 17 часа е кошмарно да се измъкнеш от София и също толкова кошмарно да влезеш в нея в неделя привечер от Пловдив, Бургас или Стара Загора.

Дойдат ли Великден, Коледа или друг празник, обстоятелствата преминават директно в графата “извънредни” и трябва толкова време да се влезе в София, колкото трае цялото пътуване от Пловдив до караулката преди София. Даже в един съвсем обикновен ден – на 30 октомври 2015 г., преброителният пункт на изхода на София на магистрала “Тракия” е отчел 47 521 автомобила за денонощие, а на 23 октомври – 46 629 коли.

Да прибавим и едно ново “модно” явление от последните години – след като “Тракия” стигна до Бургас, от София, Пловдив и Стара Загора народът масово “прибягва” за уикенда до морето. Всяка седмица.

Чудесно е, че хората имат такава възможност, но това също натоварва допълнително трафика. Колко са тези автомобили, точни данни още няма. Но те със сигурност няма да намаляват, а ще се увеличават, защото този тренд е устойчив – така мнозина удължават летните си отпуски.

Да се върнем към сегашния трафик, в който лявата лента за изпреварване вече е толкова натоварена, колкото и средната. Не са малко случаите и когато тир изпреварва друг камион или автобус, получават се малки тапи и тогава тарикатите с по-мощни автомобили търсят други варианти – преминават в аварийното платно, откъдето изпреварват в абсолютно нарушение. Никой не ги и спира, проблемът идва, ако точно в аварийната лента пред тях се окаже, че има спряла кола. Ясно е какво следва – тежки или по-леки инциденти, често с пострадали и дори загинали.

Последният такъв беше от последната неделя край Ихтиман, когато линейка, извикана за пострадали при катастрофа, беше блъсната от движеща се в аварийната лента кола. Катастрофата стана към 14 часа следобед, движението беше възстановено към 19 часа (по данни на АПИ) и въпреки това дори в късните часове – към 21-22 ч, при Ихтиман в посока към София магистралата беше буквално задръстена и 40-те километра до столицата се вземаха за около час.

Дори и без статистика обикновеният пътник вижда с невъоръжено око, че магистрала “Тракия” ни отеснява, а движението по нея с всяка следваща година се увеличава. Според някои експерти само за първите 5 г. на този век – от 2000 до 2005 г., натоварването на магистралите у нас се е повишило с около 35%. А оттогава досега и броят на автомобилите у нас се е увеличил, и тежките камиони, преминаващи от Турция за Западна Европа – също.

Сега е времето да се заложат проекти за разширяването на “Тракия” от София, поне в частта ѝ до отбивката за Свиленград, защото точно там трафикът е най-интензивен.

Ясно е, че проучването, намирането на финансови средства и на изпълнители също отнемат няколко години.

На мнозина подобни идеи и предложения може да звучат прекалено екстравагантно. Веднага си представям какви са им контрааргументите – че пътищата в държавата не са оправени, че още не са завършени “Хемус” и “Струма”, пък искаме някакви си там екстри с допълнителни ленти за “Тракия”.

Животът обаче показва друго и сам ще си го поиска. Отложим ли обаче разширяването на “Тракия” сега, след 10 години, когато движението по тази магистрала със сигурност ще стане невъобразимо трудно, ще сме прекалено закъснели. А дотогава просто забравете за аварийните ленти по “Тракия” – спирането в тях ще става все по-опасно

http://24chasa.bg

loading...