Генчовска пред НС: Съветникът на премиера Весела Чернева предложи сваляне на ветото над РСМ

Външно-политическият съветник на премиера Весела Чернева е предложила в писмо до МВнР актуализация на Рамковата позиция на България по отношение на РСМ, която е в противоречие с националния интерес! Актуализацията на позицията водела всъщност към сваляне на българското вето над Северна Македония

Това заяви външният министър Теодора Генчовска на открито заседание на парламента.

Депутатите приеха думите й с възмущение.

По време на изслушването Генчовска заяви, че през април външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков е изпратил предложение за ревизиране на рамковата позиция на България. В него липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за изпълнение на договора за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлил този документ като погрешен. Междувременно е отчетена и повишена активност в международен план.

„Основният проблем от тази ситуация е, че докато МВнР се опитва да преговаря, от другата страна се е създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че МВнР не е важно и няма смисъл да се преговаря с него,“ каза Генчовска.

В началото на май работата на МВнР продължила и за кратко време е регистриран напредък: напълно е отпаднало изискването на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едва преди края на преговорите за членство. Запазила се е и българската позиция за езика, обясни още Генчовска.

„Откакто поех поста министър на външните работи, по време на първата ми среща с министъра на външните работи на РСМ, първото ми изречение беше към него: „Г-н министър, комуникирайте само с мен! За съжаление, това не се случи,“ сподели още Теодора Генчовска.

По-рано парламентът прие предложението на ИТН като първа точка от днешния дневен ред да бъде изслушване на Теодора Генчовска на закрито заседание, която да огласи паметни записки от разговори на премиера Кирил Петков по темата Северна Македония с дипломати и чиновници от Брюксел и дали е водил двойна външна политика.

Квесторите затвориха залата, преди това депутатите си оставиха телефоните.

5 минути по-късно председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата РСМ.

 

Това предизвика спор между народните представители. От опозицията разкритикуваха управляващите, че не допускат заседанието да е закрито, за да не позволят на Генчовска да изнесе секретни данни.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

След изложението на Генчовска започнаха спорове между председателя Никола Минчев и представители на опозицията, които искат заседанието да бъде закрито, за да могат да зададат въпросите си, които засягат депозираните в деловодството документи с гриф „Строго секретно“.

Председателят на парламента обаче заяви, че депутатите и министърът трябва да се съобразяват какви данни изнасят по време на откритото заседание.

След дълги спорове и упорити откази на Минчев да подложи на гласуване искането за закрито заседание, депутатите от опозицията започнаха да скандират „Оставка!“

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова определи случващото се като „политическа шизофрения“, след като има гласувано решение за открито изслушване на Генчовска, но квесторите не пускат журналистите. Тя заяви, че мнозинството се опитва чрез процедурни хватки да не допусне изслушване на външния министър, въпреки приетата точка тя да говори в пленарната зала. Разрази се скандал. Депутатите излязоха в почивка.

В началото на днешното заседание депутатите приеха искането на ИТН като първа точка да изслушат на закрито заседание външният министър Теодора Генчовска по темата Северна Македония. Председателят на парламента Никола Минчев нареди външните лица да напуснат и да спре излъчването на живо, включително в сайта на НС.

При закрити врата външният министър в оставка Теодора Генчовска ще бъде изслушана за външната политика на държавата по ветото върху преговорите на Скопие за членство в ЕС. Тя ще изнесе пред депутатите информация за тайните срещи на премиера Кирил Петков и ще покаже секретните грами за водени разговори по темата.

„В тази секретна грама, дето ще я чете, плюс другите документи, дали пък вътре някой европейски комисар не разказва какво му е казал Кирил Петков какво мисли да прави“,коментира Тошко Йорданов. И попита: „Дали това не е национално предателство? Ако не е, защо ни спират да направим такова скрито заседание?“

Междувременно Станислав Балабанов покани премиера Кирил Петков в парламента да „се яви на детектор на лъжата и да отговори негов ли е почеркът в бележката и да потвърди смисъла на тази бележка“. Преди дни депутатът от ИТН изрази твърдение в телевизионно интервю, че по време на пътуването на българската делегация до Киев министър-председателят му е написал на лист план за вдигането на ветото за РСМ за преговорите за членство в Европейския съюз.

Още вчера ИТН заяви, че внесе искане в НС за закрито заседание като първа точка за изслушване на външния министър Теодора Генчовска по отношение на РСМ.

„Днес ИТН ще инициира през процедура в НС закритото заседание да е първа точка от днешния дневен ред и ще видим как ще реагира залата и председателя. Ако отново го саботира, това ще е престъпление срещу националния интерес“, каза той и допълни:

„Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни специалисти, които се опитват да вкарат държавата в хаос през последните месеци със своите нелогични действия, толкова ще е по-добре за българското общество“.

Малко по-късно процедурата бе гасувана, председателят на парламента даде 10 мин. почивка, през която депутатите да оставят навън телефоните си, и закритото заседание започна..

Епицентър. бг припомня, че през април на закрито заседание на външната комисия министър Генчовска направи скандални разкрития за поведението на премиера Петков спрямо вдигането на ветото над РСМ.

„България има две външни политики, едната е на премиера Петков и неговите  външнополитически съветници, (което е в нарушение на закона), а другата – на Външно министерство!“, бе заявила външният министър пред смаяните депутати. Това закрито заседание в парламента, бе поискано от депутатите във връзка с позицията на България по отношение на РСМ и появилите се отвън информации, че премиерът е обещал до края на юни България да вдигне ветото над Скопие.

Генчовска признала пред народните депутати, че ситуацията във външната политика е скандална. Тя разкрила, че като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие. От приятели в съседната ни страна Генчовска научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено заседание (б.р. по-късно то бе отменено).

Това означава, че зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции министър-председателят Кирил Петков и външнолитическият му съветник Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните интереси.

България има две външни политики. Едната е на Външно министерство, другата се провежда от премиера и неговите външнополитически съветници, казала Генчовска.

По отношение на междуведомствената Историческа комисия, за съжаление, бодряшките изказавания на премиера Петков, са тотална неистина. Свършената работа на тази комисия е НУЛА, заявила Генчовска.

„Продължаваме промяната“ продължават да живеят с убеждението, че държавата е едно НПО, казала Генчовска пред смаяните депутати.

Във Външно министерство не е постъпила нито една паметна бележка от срещите на премиера Кирил Петков с представители на македонската страна, подчертала Генчовска, а това е още едно нарушение на закона.

Затова пък в МВнР има паметни бележки от разговорите на Кирил Петков  с европейските ни партньори, което ще бъдат предмет на разглеждане на днешното закрито заседание на парламента.

Автор: Епицентър.бг