Ген. Атанасов нарече “калинки“ Майдел и Габриел

За 10 години ГЕРБ напълниха българската администрация с всякакви калинки, накрая ги изпратиха и в Европейския съюз, и в институциите, заяви Атанас Атанасов в студиото на бТВ.

Той подчерта, че лошият имидж на България в Европа е резултат от вътрешнополитическите ни дефицити и визира конкретно Мария Габриел и Ева Майдел. „Каква работа смятате, че могат да свършат тези калинки там? Какво реши тази госпожа Мария Неделчева, както я нарича нейният началник?“, запита Атанасов. Той допълни, че Демократична България иска да изпрати „хора в европейските институции, които да променят лицето на България“, която е готова за Шенген, но „не ни приемат“.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов коментира скандалите със земеделския министър Румен Порожанов и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, и настоя за оставката им. „Днес имаме още едно основание ясно да поискаме оставката на Порожанов и на Пламен Георгиев, защото е абсолютно скандално, че излиза пореден факт – преправената декларация на Порожанов от страна на комисията, оглавена от Георгиев. От години е ясно, че КПКОНПИ е една уйдурма, тя е имитация“, заключи Иванов.

Според него тези факти е трябвало „да бъдат разкрити от комисията, те са лежали на повърхността“, но това е направено от български журналисти. „А комисията се оказа накисната, председателят й и заместникът му са хората, които трябваше да проверяват всичко това. Заради това няма да бъде махнат мониторинга. Унизителното е, че българските граждани, граждани на ЕС, нямат европейски стандарт на правосъдието“, подчерта Иванов.

Запитан от водещата има ли кауза, която би могла да обедини българските евродепутати от различните парламентарни семейства, той посочи като първа такава Лаура Кьовеши да стане европейски прокурор. „Хайде да се обединим решително и около позиция за усвояването на еврофондовете, то да бъде обвързано с механизмите на спазването на върховенството на закона, около това Европейската прокуратура не просто да бъде оглавена от силен лидер, каквато е г-жа Кьовеши, а тя да се развива и да стане по-ефективна така, че да спомогнем и за реформирането на нашия Авгиев обор, оглавяван от г-н Цацаров“, призова Иванов.

 

http://offnews.bg

loading...