Георги Атанасов: Казах ви – дайте Му титлата, да миряса…

Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов написа продължение на своя позиция, заявена в ТОПСПОРТ в навечерието на пролетния дял от първенството по футбол в efbet Лига.

Публикуваме го без редакторска намеса:

„Точно преди месец споделих с многобройните читатели на ТОПСПОРТ какво мисля за футболната действителност у нас. И сега се налага да повторя – дайте Му титлата, да миряса! Ако въобще е възможно за тази човешка порода?

Още сме в началото на пролетния етап, но картината се повтаря като във виртуален каданс, какъвто телевизиите понякога предлагат в паузата на мачовете. Тоест, една ситуация се върти до втръсване докато мине времето до новото директно включване. Така е и в нашия случай и затова 90 процента от запознатите с „правилата“ на Играта бяха наясно, че в понеделник във Враца ще се мръзне до гол. Ясно в чия полза. Този фарс ме върна доста години назад към една визита на Левски в Смолян, която по подобен сценарий продължи до мръкване…

Наистина, няма смисъл да хабим емоции и нервни клетки. Още веднъж казвам – дайте Му титлата, та да миряса! И без това футболът ни е обречен на гниене и разложение, като всеки мъртъв организъм. Вероятно ще обидя компетентните любители на най-важния спорт, но ще им напомня онова, което те отлично знаят. И все пак, ако някой случайно не е в час – конгресът на БФС бе анулиран с прозрачната цел да се осигури максимален комфорт по пътя към 11-тата поредна. Разбирай – съдийски свирки, услужлива клиентела в Бояна, шпалири. Ако се наложи. Не че евентуална победа на Бербатов и партньори би променила генерално конюнктурата за месец-два, ама нали народът казва „Страх лозе пази“. И точно този страх от алтернатива е превърнал целия български футбол в заложник на един корпоративен Проект. Вече повече от десетилетие и краят на „съжителството“ не се вижда. И така до втората стотица в глобалната ранглиста на ФИФА, близо до Бангладеш, Лесото, Ботсвана, Фиджи и Бахама-мама…

Има ли смисъл да обяснявам надълго и нашироко защо не бе отложено Вечното дерби? По същата причина, по която ден по-късно под Околчица се игра до гол. Елементарно – в нечовешките за спорт на открито условия на софийската зима имаше по-голяма вероятност да бъде пусната „червена“ кръв в полза на „зелената“ Директива. Така и се получи. А „сините“ нямаха никаква вина, защото и те искаха да играят нормален футбол. Но, Феодала не дава, а неговите хора отлично знаят какво се очаква от тях.

Да помислим на глас – толкова ли бе трудно най-големият мач на България да бъде отложен с ден-два или три? Послушниците от БФС и медиите веднага ще започнат рецитация за натоварения календар. Прах в очите на слепите! До края на първенството, включително плейофите, остават по десетина срещи, а като прибавим полуфиналите и финала за Купата и разните баражи – най-много 12-13. И то не за всички отбори. Е, нима този график не може да се побере в седмиците до края на май? Без ангажименти в евротурнирите подобна логистика е въпрос на техника. Да, ама Статуквото налага не спортна култура, а монополна диктатура.

Наблюдавайте внимателно съдийството, комисиите на БФС и Сателитната система в близките седмици. Стане ли авансът на „националната кауза“ десетина точки, изведнъж морето ще се успокои и дори може да ни отпуснат някой-друг нормален мач. Впрочем, зависи от апетитите на Феодала за Купата…“.

https://topsport.bg/