Георги Димов: След срещата във Варна един мигрант в Турция ще струва на ЕС 20 000 евро

Часове преди 26 март стана ясно, че ще има среща между ЕС и Турция във Варна.

Тя ще се състои независимо, че напрежението между Европейския съюз и Турция нараства непрестанно.

Защо лидерите на ЕС дни наред мълчаха за нейното провеждане, какво впечатление остави това, ще се успокоят ли взаимоотношенията между Брюксел и Анкара и какви са основните теми за Варна, 26 март коментира пред Novini.bg бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов.

Решението да има среща ЕС – Турция на 26 март във Варна остави едно впечатление, че тя е измъчена и изнервена, смята Димов.

„Нямаше решение срещата да не бъде отложена, но нямаше и решение на заседанието на Европейския съвет в Брюксел тя да бъде  анулирана. Имаше едно замазване“, добави той.

Според него Бойко Борисов с признанието, че между ЕС и Турция напрежението е голямо и расте непрекъснато, е показал точната цел на срещата – успокоение в отношенията между Брюксел и Анкара.

„Наистина това е една от последните възможности да продължи диалогът“, допълни Димов.

„Не трябва да си затваряме очите, че преди това мълчаливо съгласие и липсата на несъгласие, бяха заметени под килима временно възраженията на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежението между тях и Турция“, каза Димов.

Бившият генерален консул в Одрин очерта и кои са възможните основни въпроси и теми за Варна, 26 март:

Първото нещо е, че не е възможно членството на Турция в ЕС. Може обаче да се говор за диалог, за привилегировано партньорство, засилено сътрудничество. Има идеи дори да се изчака Брекзит и на базата опита от него да се изготви план за бъдещи взаимоотношения с Турция.

На второ място, като елементи на това партньорство, може да бъде съпричастността към глобални заплахи. Става въпрос за истински тероризъм, а не за измислен или изфабрикуван“, каза Димов.

„Един от основните въпроси на тази среща“, заяви той, „със сигурност ще бъде въпросът за бежанците. Анкара иска много тясно да обвърже с тази тема и въпроса за визовата либерализация.

Димов изчисли, че след тази среща във Варна и след подписването на споразумението между Брюксел и Турция, един мигрант в съседката ни ще струва на ЕС 20 000 евро. Относно това, че темата за либерализацията на визите също ще бъде на дневен ред във Варна на 26 март, той напомни, че дори има изготвен екшън план как Турция да изпълни изискванията на ЕС.

„Лошото обаче е, че Анкара продължава да твърди, че не признава Кипър“, обясни Георги Димов.

Едно нещо обаче наистина е важно за Ердоган и Турция, отбеляза Георги Димов – икономиката. Икономически съседката ни е зависима от ЕС, поясни бившият ни генерален консул в Одрин и напомни: „Ако няма демокрация, обаче няма икономика“

http://epicenter.bg

loading...