Георги Марков: Що ни правите на идиоти, бе Кулеба?

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба беше на тридневно посещение у нас само с една мисия – да договори пращане на оръжие от страна на България за Украйна. Въпросът раздели парламента, разделя и обществото. Кулеба пък си позволи да унижава България с изказванията си, с което още повече възмути обществото.

В същото време Нова телевизия счупи глупомера, след като инсталира, като декор на помпозното си студио, в което липсва всякакъв уют и вкус, Великденска украса от яйца, боядисани в цветовете на Украйна.

Интервю на Ивайло Атанасов с Георги Марков със съкращения

Г-н Марков, как оценявате, като конституционалист, поведението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който три дни беше у нас? 

– Не си спомням някога външен министър да е идвал у нас и да се е държал така безпардонно по отношение суверенитета на България. Още в чл.1 на Конституцията пише, че България е суверенна държава. Никой, включително и този Кулеба, не може да поставя някакви условия и ултиматуми на българския парламент какви решения да взима.

Този господинчо, очевидно под диктовката на новата ултралиберална комунистическа администрация в Америка, започна да прави разбор на поведението на българските партии. Затова една суверенна държава би го изгонила моментално! Кой си ти, бе Кулеба, та да правиш оценка на тази или онази партия? Кой си ти, бе Кулеба, да ни казваш българите кого да обичат и кого не?

Къде беше ти, бе Кулеба, когато Байдън нареди на Порошенко да уволни главния прокурор на страната ти Шокин, защото разследва фирмата, от която неговият син Хънтър, взимаше по 50 000 долара заплата на месец?

Я си виж държавата, какво гледаш нас? Та вие десетилетия не можете да си я подредите! Къде е Юлия Тимошенко, на която толкова се радвахме? Що я вкарахте в затвора, бе? А след това, като излезе оттам, на прословутата среща на Джефри Пайет с Джордж Сорос, на прочутата им закуска, категорично двамата отхвърлиха нейното по-нататъшно участие в политиката на Украйна. Къде е онзи Яценюк, който ви го наложи Виктория Нюланд, казвайки „Майната му на ЕС“?

Защо не можете толкова години да си подредите държавата? Защо не реагирахте, когато ви направиха Майдан и законното правителство беше свалено? Защо не реагирахте, когато онзи Саакашвили докара снайперисти от Грузия, които изпотрепаха, по достоверните думи на естонската външна министърка, почти 100 души – и от протестиращите, и от полицията, по време на Майдана?

Що ни правите на идиоти, бе Кулеба? Ние проявяваме състрадание, съчувствие, участваме в санкциите на ЕС. Какво повече трябва да направим? Всеки опит за пращане на оръжие от страна на България, която е гранична с Русия, може да се изтълкува като намеса във войната. И тогава става все едно какво мисли Наско Атанасов, селското прокурорче на бай Тошо от Възродителния процес в Делиормана. Важно е какво мислят руснаците.

В крайна сметка, нека да се направи един референдум дали да пращаме оръжие в Украйна. Ей го, този Трифонов, е тесен специалист и ги чатка много референдумите, нека да го предизвика.

Апропо, абе тия всички батковци и каки, дето ни призовават да пращаме оръжие за Украйна, къде бяхте, къде бяхте, бе през 1999 г., когато 78 дни, без решение на Съвета на сигурност на ООН и в очевидно нарушаване на международното право, по идея на сенатор Джо Байдън, американците направиха на пух и прах Сърбия? Счупиха всички мостове, събориха сградата на телевизията, целиха с ракети пътнически влакове, загинаха жени, деца, журналисти… Вие къде бяхте тогава да пратим оръжие на сърбите? Напротив – тогава запазихме пълен неутралитет.

Като конституционен съдия си спомням, че бях докладчик по делото, с което разрешихме самолетите на НАТО да прелитат над България, но само в посока от запад на изток. Ние не позволихме от наша територия самолети да удрят Сърбия. Народът тогава беше полудял срещу НАТО и това е една от причините България да не направи референдум за влизането в Алианса. Българите така и не са си казали думата по отношение членството в НАТО.

Че сърбите 10 пъти са ни по-близки, отколкото украинците. Аз не си спомням украински артисти и филми да са пълнили кината, камо ли за рок изпълнители от бивша Югославия, които трошеха стадионите и единствената соцзала – „Универсиада“.

Къде бяхте тогава да ревете срещу войната? Какви са тези неща? Какви са тези двойни стандарти? Защо през 1999 г. американските тенисисти не бяха отстранени от турнира „Уимбълдън“, а днес е отстранен руснакът Медведев и за което най-големият му противник на корта – Новак Джокович, каза, че е лудост? Защо са тези двойни стандарти? Прочее, не си спомням сръбски външен министър да е идвал в София и да реве, че иска оръжие. Американските бомби падаха на километри от столицата ни, дори една отнесе покрив на къща в Горна баня.

– Как ще коментирате и поведението на брюкселските демократи и тяхното безлично отношение към войната? 

– Днес в Западна Европа няма лидер, който да има респект пред руския президент Путин и респект пред новата американска администрация, командвана от триъгълника Блинкен-Байдън-Нюланд. За Байдън вече не съм сигурен, особено след случката в университета, където тръгна да се ръкува с някакъв човек, какъвто нямаше. Очевидно той беше само в неговото въображение.

В интервюто на Шолц, за което споменах, все пак е бил камбаната, че разумът трябва да надделее и Украйна да формулира свои условия за мир, които евентуално да бъдат обсъдени.

Западът трябва да помогне не с оръжие, а с мощна дипломатическа интервенция спрямо Путин и Зеленски, та двамата да седнат на масата и да преговарят.  Украйна към днешна дата вече е загубила достатъчно много територия и не виждам защо трябва да губи още. Приказките, че Украйна ще спечели войната са такава идиотщина, каквато, като човек служил в армията, никога не съм чувал.

– Костадин Костадинов, лидерът на „Възраждане“, каза, че трябва българската държава да се преоснове…

– Ами то вече в тая държава нищо не може да се преоснове. Между другото, българският парламент и правителство са толкова ниско легитимни, че нито единият, нито другият орган, могат да взимат решения за някаква военна помощ за Украйна. И парламентът, и правителството не се ползват с подкрепата на две трети от българските избиратели.

Няма друг начин освен да се махне машинното гласуване и да се върви към нови предсрочни избори. На новите избори най-много ще спечели партията, която има смелостта на извика „Долу дупедавщината!“.

Аз бях единственият, който от парламентарната трубина поисках импийчмънт на президента Румен Радев. Днес обективността обаче изисква да кажем, че той е прав и за Украйна, и за Македония.

https://pogled.info/