ГЕРБ връща преференцията на предишните нива

ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков. Борисов благодари на Марков, който в интервю за в. „24 часа“ миналата седмица алармира за мащабите на възникналия проблем.

След спешното събрание на Изпълнителната комисия в партийната централа Борисов обясни, че връщането на преференциите в досегашния им вариант преди вдигането на високия праг може да стане по два начина – или, като се подкрепи президентското вето, или чрез поправки, внесени от Данаил Кирилов и депутатите.

В края на миналата седмица след 14-часово заседание депутатите приеха практическо обезсмисляне на преференциалните гласове, както и да има машинно гласуване почти навсякъде и отпадане на хартиената бюлетина на следващи избори след местните през есента. До гласуването се стигна, след като ГЕРБ директно преговаря с ДПС, за да има кворум в залата и да се разискват промените.

Според запознати ДПС са направили отстъпление от предложенията си, на които държеше – право за агитация на друг език с превод на български и отпадане на уседналостта от 3 месеца за европейски и 6 месеца за местни избори.

ГЕРБ получи подкрепа и да запази сегашната Централна избирателна комисия до европейските избори, въпреки че мандатът на състава изтича на 21 март. Получи и кворума, необходим за промени в кодекса в пленарна зала.

„Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани, каза омбудсманът Мая Манолова в кулоарите на парламента. – С екипа ми работим по конституционна жалба срещу Изборния кодекс, няма как да остана безразлична към посегателството върху изборните права на българите. Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията.“

Все още не е ясно каква ще бъде реакцията на БСП, които през уикенда обявиха, че излизат от парламента заради обезсмислянето на неговата работа.

dnes.dir.bg

loading...