ГЕРБ и Бойко Борисов органически не понасят всеки човек, който е умен, талантлив, образован, просветен, интелигентен и диалогичен

Журналистка и публицистка. Член на НС на БСП.

През 80-те е уволнена от пловдивския вестник „Комсомолска искра” заради публикация, уличаваща Николай Хайтов в плагиатство. Публикува материали във вестниците „Народна култура”, „Стършел”, „АБВ”, „Пулс”, списание „Общество и право”. Името й се свързва с клубовете за гласност и демокрация.

След 1989 г. Дърева работи във вестник „Дума”, откъдето неколкократно е уволнявана. Има над 3000 публикации в печата.

Носителка е на годишна награда на Съюза на българските журналисти, награда „Черноризец Храбър” на Съюза на издателите на всекидневници за публицистика, награда на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков – Майстора”.

– Г-жо Дърева, защо авторитети в журналистиката като Елена Йончева и Тома Томов влязоха в политиката?

– Един журналист винаги е в политиката – независимо дали е в парламента или извън него. Журналистиката по принцип е пряко свързана с политиката. И в много случаи журналистите правят много по-добра политика, отколкото тези, които наричат себе си политици.

– Не успя ли атаката срещу Томов с агент Тодоров и миналото на баща му в Белене, че трябваше да се търси и сомалийска сюжетна линия за противопоставяне на БСП?

– Особено силна е атаката на ГЕРБ и на неговите подставени тролове именно срещу Тома Томов, Елена Йончева, Иво Христов по една много проста причина – защото ГЕРБ и Бойко Борисов органически не понасят всеки човек, който е умен, талантлив, образован, просветен, интелигентен и диалогичен. Те изпитват алергия към такива хора. Те обичат да си общуват с категория, за която могат да кажат: „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“. Работата в случая обаче е, че не са познали, защото те може да са прости, но ние не сме. И затова никога няма да се разберем с тях. Имам предвид ГЕРБ.

– Възможно ли е всъщност Елена Йончева да е била част от схема на службите за освобождаване на българите, държани в плен от сомалийските пирати, без да знае?

– Познавам събитията. А и всеки би могъл да се запознае. През 2009 г. е отвлечен кораб, на който има 16 български моряци. Малко преди това е отвлечена група от шестима лекари, които са от френска хуманитарна организация. Сред тях са двама французи, двама белгийци, един кениец и българката Данка Панчова. След отвличането на кораба Елена Йончева и нейният оператор решават, че ще заминат за Сомалия, за да снимат филм. Пиратите не са някакви герои от приключенски роман. Това е сомалийският клон на „Ал Кайда“. Това е прекалено сериозно и опасно. Те отиват, снимат и се връщат. Действията по освобождаването както на 16-те моряци, така и на шестимата лекари, се случват след това.

– Т.е. Йончева не е била част от тази схема?

– Няма как да е била. Те снимат там една седмица. Всички други действия се развиват след това. Йончева и операторът й нямат нищо общо с тази история. Приказките, изговорени от Бойко Борисов, са реакцията на един уплашен човек, който вижда, че губи властта. Най-напред казва, че били похарчени милиони за репортажите на Елена Йончева в чужбина, за нейните интервюта. След това беше версията, че е летяла с правителствения самолет и били похарчени 2 млн. Тя не е летяла с този самолет. Това е известно. Те летят с холандските авиолинии. След което Бойко Борисов каза, че става дума за едни операции с едни чужденци по едни общи действия. И стана нещо дума за Франция. Тъй като хуманитарната организация е френска, естествено, Франция се загрижва за тези хора и за тяхното спасяване. Но нито една държава няма да ви каже, че плаща на терористи за заложници, защото ако съобщи, че е платила откуп, ще бъде рекетирана от тук до края на света. Поради което това е държавна тайна. Френските служби най-вероятно са действали. Напълно естествено, българските са съдействали. Тук няма никаква Елена Йончева, тя няма нищо общо. Операцията струва някакви пари и аз си спомням, че тогава Бойко Борисов казва в кадър, има го на видеозапис: „Ние помогнахме за освобождаването на тези хора и платихме 2 млн. на френските служби“. Каква Елена Йончева, какви 5 лева?

– С какво Елена Йончева и Тома Томов ще са по-добри законотворци от изявени парламентаристи като Янаки Стоилов, Мишо Миков и Мерджанов?

– Не приемам такова противопоставяне. Изразила съм своето мнение по въпроса за тази мандатност, за промяната, която беше приета на конгреса в устава на БСП. Аз не съм съгласна с тази промяна, защото по тази логика днес нямаше да могат да се кандидатират за депутати Димитър Благоев, Георги Кирков, Христо Кабакчиев, Стефан Продев, проф. Чавдар Кюранов, Александър Лилов. Това за мен са формални съображения и аз изрично станах и говорих на конгреса. За съжаление, бях единственият човек, който се противопостави на такъв начин на процедиране. По никакъв начин не противопоставям Елена, Иво и Томича на Янаки, на Мишо, на Наско Мерджанов. В света има депутати, които са депутати по 50 години. И това се смята за напълно естествено. Мен не ме интересува колко време един човек е бил депутат, а какво прави в Народното събрание. Аз самата съм била депутат в началото на демократичните промени, но хората продължават да мислят, че и сега съм депутат. Значи моята работа като депутат съм си я свършила прекрасно.

– Няма ли риск обаче Елена Йончева и Тома Томов да бъдат изконсумирани за реализиране амбициите на бизнес социалисти като Георги Гергов и Кирил Добрев?

– Това е тема за дълъг и обстоен разговор. Нито Елена, нито Иво Христов, нито Томича са хора, които могат да бъдат заподозрени или повлияни от някакви апетити.

– Чудесно познавате Ахмед Доган. Какво ни каза той и защо ни го казва сега?

– Да, познавам го от много време. Доган е много повече български патриот от други хора, които се правят на патриоти. Тази позиция на Ахмед Доган въобще не ме изненадва. При него тя е неизменна. Някои казват: „Ама защо той сега ги казва тия работи?“. Така говорят хора, които не познават документите на ДПС. Защото още преди 7-8 години в един от своите анализи в доклад пред Националната конференция на партията Ахмед Доган предупреди Ердоган да не се меси във вътрешните работи на България. И предупреди Бойко Борисов да не се държи като васал. Който чел – чел, който се интересува – се интересува. Всичко първосигнално по отношение на Доган е вредно за българската държава.

автор
retro.bg