ГЕРБ преядоха с апартаменти без пари, Артекс – с небостъргачи!

Публични екшъни около строителната фирма „Артекс“ има не за първи път, след като вчера и днес стана ясно, че компанията е продала на по-ниски цени апартаменти на Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Около преди година време се разгоряха протести по повод строеж на небостъргачи, пише ПИК. Жителите на столичния квартал „Лозенец“ протестираха, а през май 2018 г. от градската прокуратура поискаха проверка на действията на зам.-министър Валентин Йовов по отношение на строителството на 120-метровия небостъргач на кръстовището между улиците „Златен рог“ и „Джеймс Баучер“.

Според протестиращите, които изразиха недоволството си неведнъж, изграждането на небостъргача ще усложни трафика в „Лозенец“, ще закрие гледката към Витоша като по този начин ще се застроят и градинките в квартала. Всичко това ще се отрази както върху придвижването на жителите в квартала, така и на зелените площи.

В крайна сметка бе решено небостъргачът да бъде построен от строителната компания „Артекс“.

Новата 120-метрова сграда ще е с около 1/4 по-висока от съседния хотел „Маринела“ и по информация от базата данни за проекти в строителството pds.bg ще има разгърната застроена площ 31.5 хил. кв.м. Така в Лозенец“ ще се появи първият жилищен небостъргач на София.

„Артекс“ вече имат един висок проект, срещу който имаше протести: сградата „Диамант“ в „Дианабад“, на мястото на бившия завод „Фурнир“. По план тя ще бъде висока 67.5 м и ще е на 21 етажа.

Проблемът е, че през 2013 г. по време на обществено обсъждане жителите на квартала и бившият главен архитект на София Петър Диков са се споразумели, че максималната височина на новите сгради в район „Изгрев“ ще бъде 33 метра. Жителите на квартала настояват за тази височина, тъй като по-високите сгради биха засенчили апартаментите от околните блокове.

Със заповед от 17 декември 2015 г. обаче, малко преди арх. Диков да напусне поста, той нанася изменение в приетия ПУП, въпреки че преди това е бил обещал определена височина за сградите. Затова и впоследствие жителите на околните блокове решават да протестират. По думите им строителят е казал, че те не са били уведомени за промяната и тя не е била подложена на обичайното обществено обсъждане, тъй като ставало дума само за един парцел от квартала.

„Артекс“ излизат с отворено писмо, в което оправдават височината така: „Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града.“

Къде е заровено кучето? ГЕРБ преядоха с апартаменти без пари, Артекес - с небостъргачи!

bnews.bg