ГЕРБ-СДС отказа провеждането на разговори за подкрепа на правителството в този парламент

Обявиха Василев и Петков за персона нон грата

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС – Десислава Атанасова заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че категорично отказват да водят каквито и да било разговори за подкрепа на правителството в рамките на този парламент, с какъвто и да било мандат.

Според нея е редно да се върви по най-бързия начин към предсрочните парламентарни избори.
Десислава Атанасова подчерта, че за ГЕРБ-СДС, Кирил Петков и Асен Василев, който бе излъчен за премиер от бившата четворна, вече тройна коалиция, са персона нон грата в този парламент.

Томислав Дончев пък добави, че настоящото НС не е в състояние да формира стабилно работещо правителство.
Той смята, че дори ако на базата на трансферите се стигне до някаква подкрепа и бъде избран нов кабинет, той ще е слаб и безпомощен, и няма да може да върши каквато и да било работа.

Десислава Атанасова подчерта, че ако се сформира нещо, то нито ще е дълготрайно, нито пък би издържало следващ вот на недоверие, допълвайки, че и занапред ще има много поводи за това.

Според Томислав Дончев не трябва да се пренебрегва и фактът, свързан с дефицита в българската Конституция.
Той посочи, че в нея е посочен алгоритъм какво се прави, когато дадено правителство изгуби парламентарната подкрепа, но не дава отговор на това какво се прави, когато на най-висшите постове в държавата, особено този на премиера, се окажат хора, които са функционално негодни да изпълняват всички отговорности, с които ги натоварва позицията.
Според него трябва да има сериозен юридически и парламентарен дебат по тази тема, за да бъде запълнена сериозната празнина в основния ни закон.

„Държавата все още се управлява от „абсолютно неадекватен човек“, който с всяко свое действие предизвиква все по-голяма каша и катастрофи“, посочи Дончев.
Депутатът уточни, че трябва да се обмисли конституционна процедура, която да позволява НС или някой друг орган да вземе отношение и да реагира в тази ситуация.

„Кажете ми едно нещо, с което се е хванало настоящото правителство и да не е произвело катастрофа във външната или във вътрешната политика“, каза депутатът.
По думите му това, че днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви подкрепа за решението във връзка с руските дипломати, не означава, че то не е произведено по най-безобразния начин, в пълно нарушение на правата, процедурите и законите.

nova.bg