ГЕРБ цени фалшивите новини повече от истината

Иначе Бойко Борисов и хората му не биха могли да се защитят от скандалите, които управлението постоянно генерира

Политиката в България е пълен фалш – това и децата у нас отдавна го знаят. Затова и политиците не могат да произвеждат други новини освен фалшиви. Нечия лъжа се оборва с друга лъжа, над която се наслагва трета, докато обърканият гражданин съвсем се оплете в паяжината на манипулираната информация. И най-лошото е, че онези, които постоянно ни лъготят, на всичкото отгоре ни поучават как да различаваме истината от лъжата. Накрая се получава някаква игра от типа „Моята новина е по-малко фалшива от твоята“.

ГЕРБ добре научиха правилата на тази шмекерия. Принуди ги поражението на президентските избори миналата година. Уж се къпеха в народната любов, пък изгубиха позорно електоралната битка с един пълен новак в политиката, какъвто тогава беше подкрепеният от БСП Румен Радев. Трябваше оправдание за провала. Да се каже истината – че повяхналата харизма на Бойко Борисов не стига, за да се пробута произволно подбран партиец на върха на държавата, означаваше да се хвърли сянка върху реномето и преценката на вожда. Недопустимо! Поогледаха се герберите, видяха каква война се води в Щатите около приноса на фалшивите новини за победата на Доналд Тръмп и намериха отговора, който им трябваше. Не били отговорни за провала партията, Борисов, Цветан Цветанов и тотално неподходящата за президент Цецка Цачева. Виновни били политическите противници и техните медийни „сателитчета“, които подложили на „хибридни атаки“ ГЕРБ, правителството и самия премиер. Цветанов очерта модела още в края на 2016 г., когато обяви, че анализ на партията разкрил сайтове и групи във „Фейсбук“, пускащи невярна информация с цел да бъдат дискредитирани управляващите.

Оттук нататък вече беше лесно

да се припише всеки проблем на вражеската диверсия

в публичното пространство. „Гьобелс е казал – една лъжа, повторена сто пъти, става истина. И те като почнат – от сутрин до вечер, лъжа, лъжа, лъжа, лъжа. Във всички студии, на всички форуми – лъжа, лъжа, лъжа, лъжа. Оттам фалшивите им профили ги поемат и почват – бой, бой, бой, с карикатури, с какво ли не. И изведнъж ние се озоваваме в ситуация да се обясняваме на крадците, на баш айдуците“, разви теорията си Борисов в началото на годината. И така очерта опорните точки, с които вече работи цялата партия.

Всяко обвинение към управляващите стана фалшива новина. Каже им се, че нямат политическа воля да се борят с корупцията – било фалшива новина (Цветанов). Обвържат ги с депутата от ДПС Делян Пеевски – фалшива новина (Борисов). Че и цял регистър на фалшивите новини направиха, за да се борят с фалшивите новини. А нескончаемите скандали с приятелско-роднински назначения на ГЕРБ по места обясниха като „един мащабен сценарий, по който се цели очернянето на ГЕРБ и дискредитацията на партията“. Конспирацията се развивала по следната схема: „Вземат се факти, които наистина са факти – кой с кого е кум и съученик, и оттам-нататък се пришиват лъжи“. Странна работа, хем е истина, хем някак си се оказвало неистина. Иди им разбери логиката.

Тук трябва да се отдаде дължимото на главния теоретик в борбата срещу фалшивите новини – Цветан Цветанов. Където и да отидеше, с когото и да разговаряше, зам.-шефът на ГЕРБ неизменно стигаше до темата как се манипулирала медийната информация от враговете на евроатлантизма и демокрацията. Наскоро дори стартира и нещо като своеобразна лекторска обиколка по въпроса в чужбина. В средата на октомври, например, отиде в Берлин, за да „представи влиянието на фалшивите новини по време на предизборните кампании в България“. От ГЕРБ описват протеклата обмяна на челен опит в областта така: „Има голямо припокриване на начините и подходите за реализиране на фалшивите новини в България и Германия. Последната тенденция в тази посока е използването на социалните мрежи по време на предизборни кампании за пускането на дадена фалшива новина, очерняща политическия опонент, която след това се подема от различни сайтове и електронни медии, докато достигне и до останалите“.

По-интересният извод обаче е, че „подходът за дискредитиране на политическия опонент продължава да се използва, но вече за компрометиране или критикуване на успешни управленски политики на новото управление. Основната цел тогава е отклоняването на общественото мнение от успехите на управляващите и от актуалните теми“. Значи скандалите около управлението не били предизвикани от очевидните му дефицити, а всъщност били ловки трикове на опозицията,

целящи да окалят лавровия венец на победител,

с който се е окичило правителството

Полезната тактика обаче рядко сработва по достатъчно убедителен начин. Най-вече защото самите управляващи се оплитат редовно в собствените си противоречия. След като Цветанов положи толкова усилия да убеди публиката, че има заговор на БСП, довел до провала на Цецка Цачева на президентския вот, Борисов изведнъж обяви, че ГЕРБ загубили едва ли не умишлено. „Загубихме ги (изборите – б.а.), защото не искахме да ги спечелим. Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията“, неочаквано изтърси премиерът през юли т.г. Цветанов тактично си замълча, макар че обяснението на боса му звучеше дори по-неубедително и от неговото.

Още по-дълбока тишина лежи върху деликатната тема за коалицията между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ – един крайно неудобен за разискване пред Европа и света въпрос заради негативното отношение на западните политически партньори към националпопулистките формации. По този въпрос партията на Борисов говори на два гласа – един за пред българите и друг за чужденците. „Национализмът и популизмът родиха фалшивите новини, които целят да повлияят върху нагласата на гражданите“, критично се изказа Цветанов през май на т.нар. Балканска молитвена закуска. А на родната публика пробутва управленската програма на коалицията, където било записано, че управлението има евроатлантическа ориентация. Като че ли това гарантира нещо.

Колкото и нелепо да звучат оправданията им с фалшивите новини, управляващите няма да спрат да ги ползват. Причината е проста – няма с какво друго да се защитят, когато ги удари поредният скандал или обществеността се развълнува около някой твърде наболял проблем. Алтернативата е да признаят някои неудобни за тях самите истини – навик, който ГЕРБ никога не успя да придобие.

Людмил Илиев

Резултат с изображение за борисов цветанов

http://pogled.info