Германските депутати почетоха паметта на Михаил Горбачов (СНИМКИ)

Запазиха едноминутно мълчание и спуснаха знамената на Бундестага наполовина

При откриването на пленарната сесия германските депутати почетоха паметта на Михаил Горбачов. Знамената на Бундестага в Берлин бяха спуснати наполовина.

Парламентът на Германия отдаде почит на Горбачов, запазвайки едноминутно мълчание в негова памет. Именно той бе този, който преди 32 години прокара пътя за обединението на Германия, отбелязва Асошейтед прес.

„Той направи възможно това, което десетилетия наред изглеждаше непостижимо – поставянето на край на Студената война по мирен начин и преодоляването разделението на нашата страна“, заяви пред депутатите председателката на Бундестага Бербел Бас.

Германците „дълго време пренебрегваха или може би не искаха да повярват, че Русия, управлявана от президента Владимир Путин, отдавна се е отклонила радикално от целите на Горбачов“, допълни тя.

„Днес има дълбока пропаст между Русия и Европа, където, съгласно визията на Горбачов, трябваше да се изгради общ европейски дом с Русия с обща архитектура на сигурността“, заяви още Бас, като обвини Москва, че е допуснала „трагична грешка“, разрушавайки духа на разбирателство.

Припомняме, че Михаил Горбачов издъхна на 30 август, на 91-годишна възраст. Той напусна този свят след продължително и тежко боледуване. Тленните му останки бяха положени до тези на съпругата му Раиса Горбачова, съгласно неговата воля.
Източник: vesti.bg