Гешев за рейда на ”Дондуков 2”: Най-голямата ми грешка като главен прокурор

Като най-голямата грешка в битността си на главен прокурор определи рейда в Президентстовото Иван Гешев. По време на изслушването си в правната комисия обвинител №1 обясни – институцията не обяснила достатъчно добре всичко, но нахлуване не е имало, защото всичко било съобразно закона.
,

„Може би сгреших, че прокуратурата не обясни. Получи се като мисълта на Марк Твен: “Докато истината си върже обувките, лъжата обикаля цял свят”. Осъзнавам отговорността на прокуратурата и затова ще кажа това, което каза шефът на спецпрокуратурата – да се използва терминът “нахлуване” е некоректно и не отговаря на техническата обосновка“, посочи Гешев.

Обвинител №1 обясни, че нахлуване не е имало, защото са били налице решения на две съдилища, лицата в сградата на „Дондуков 2“ нямат имунитет, а освен това е воден разговор между наблюдаващия прокурор и главния секретар на институцията в рамките на 15 минути пред задния вход на Призедентството.

„След това са издадени пропуски, чекирани са, заведени са да извършат действията, бройката на хората е в съответствие с НПК. Това вече е проблем на самия кодекс“, обясни още Гешев.

Той призна – факт било, че по време на рейда в президентството са присъствали служители на Бюрото за защита, но не отговаряло на истината твърдението, че те са били тежко въоръжени. Гешев даже призова да се покажат кадрите от охранителните камери, за да се види как точно е протекла акцията.

„Имам наблюдение колко души са на смяна в една институция. Ако с четири души успееш да превземеш една държавна институция, значи има пробив в националната сигурност“, посочи още Гешев пред депутатите.

„Не обвинявам никого, грешката е на прокуратурата, включително и моя. Някои неща можеше да са по-различни. Беше приложена стандартна процедура. Може би не трябваше. Но не е типично за наблюдаващ прокурор да се съобразява с политическите последствия“, допълни още Обвинител №1.

Гешев коментира още намерението Бюрото за защита да се прехвърли към Министерството на правосъдието. Това според Обвинител №1 крие рискове и даде пример с акцията в Министерството на околната среда и водите, при която бе задържан зам.-министър Красимир Живков.

„Когато се извършва едно действие, неизбежно трябва да се включи МВР. Тогава служителите са длъжни да докладват на министъра, а той ще сподели на колегата“, коментира още Гешев и заяви, че ще се появят проблеми с борбата с корупцията по високите етажи.

https://frognews.bg/