Гешев поднесе букет на новия министър Йорданова, тя му поиска оставката

На първото заседание на ВСС, което председателства новият правосъден министър Надежда Йорданова, тя беше посрещната от главния прокурор Иван Гешев. Неочаквано обвинител №1 й поднесе букет и я поздрави за избора на поста. Цветето обаче не умили Йорданова, която остана непоколебима и безкомпромисна. Думите й бяха като острие – трябва да понесе отговорността си и да си подаде оставката. Добави му, че имат достатъчно време да обсъдят оттеглянето му от поста.

„Г-жо Йорданова, честит мандат. Пожелавам Ви здраве, успех и съвместна работа със съдебната власт“, привестства я Гешев.

„Аз пожелавам да се носите отговорността винаги, когато трябва и дай Боже да можем да обсъдем условията за Вашата оставка“, отговори му Йорданова.

„Не се притеснявайте, ще обсъдим всички въпроси, които са в интерес на българските граждани. Съмнявам се този да представлява чак такъв интерес“, отвърна главния прокурор.

От своя страна министър Надежда Йорданова допълни, че още днес отново ще внесе във ВСС предложението за дисциплинарно производство срещу Иван Гешев.

Вчера прокурорската колегия отказа да образува дисциплинарно производство и върна на правосъдното министерство предложението, което беше внесено от служебния министър.

Йорданова поиска и членовете на Висшия съдебен съвет да направят стъпка встрани или назад, за понесат своята отговорност и да дадат път на други да направят съдебната реформа. Така новият правосъден министър поиска оставките и на членовете на ВСС.

В последните дни действията на главния прокурор Иван Гешев са странни и нетипични. Вчера той обсипа с похвали президента Румен Радев и новия кабинет. Вероятно всички тези показни опити да зарови томахавките се дължат на това, че ножът вече е опрял до кокала.

Frognews.bg