Горанов, що мълчиш?

За нашата данъчна администрация отдавна се знае, че е най-неефективната в ЕС – с най-големи разходи събира най-малко приходи. През последните години обаче властта не спря да се хвали с колосалните успехите на НАП. Заливаха ни с информация за шумни акции най-вече по курортите, обикновено предварително обявени, големи ръстове на отчетените обороти, спад на сивата икономика и какви ли не пиар съобщения. Да не забравяме и, че по-рано пък бе въведена и задължителна връзка на касовите апарати с НАП.
Миналата седмица изплува грандиозен скандал, който на всичкото отгоре буквално е крит от финансовото министерство неясно колко време. Оказва се, че между 30% и 70% от оборотите изобщо не се отчитат и не стигат до данъчните. Заради тези схеми за укриване на приходи МФ е направило промени в наредба и то още през м. г. И тези, които използват фискални устройства, трябва да ги сменят. Става въпрос за около 120 млн. лв. за сметка на бизнеса и то само за устройствата, има обаче нови изисквания и към софтуера, както и нови големи глоби. Тези подробности подействали като гръм от ясно небе даже на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, която поискала всякакви решения по случая да се замразят поне до следващото й заседание.
Около този скандал има много въпроси, първият от които е: защо досегашните изисквания на държавата към фискалните устройства и софтуера на практика са позволили да се краде и кой е виновен? През последните дни управляващите и дума не са обелили, освен опитите да се замете скандалът. НАП пък след дъжд качулка е принудена да ни съобщи, че разкрила „нови схеми за укриване на приходи“ и че с последни промени са въведени нови изисквания към апаратите и софтуера. Най-скандалното е, че това се е случило още през м. г. и никой не е уведомил фирмите, че има нови изисквания. А колко време са действали тези схеми и колко пари са изсмукани, както и кой е отговорен за това, никой не казва. Горанов, що мълчиш?

Мая Йовановска

Резултат с изображение за фискалните устройств

http://duma.bg