Горещи новини за преговорите с „Газпром“

Посочва, че работят паралелно по много решения

Енергийният министър Росен Христов съобщи горещи новини в ефира на bTV, свързани с преговорите с „Газпром“.

„С „Газпром“ преговаря „Булгаргаз“, който е страна по договора. В момента сме на изчакване на позицията на „Булгартрансгаз“ за възстановяване на доставките. Проблемът е, че все още не сме получили позиция по редица отворени въпроси. Нещата са комплексни – цени, клаузи и т.н.“, заяви той.

Думите му са във връзка с решаване на проблемите с газовата криза, породена от войната в Украйна.
„Не смятаме, че въвличане на правителството с директни преговори с Русия биха довели до по-положителен развой. Широкото медийно отразяване на проблема, също не носи ползи.
Според юристи е най-удачно към момента правителството да не проговаря с Русия. Работим паралелно по много решения. Не е правилно да разчитаме само на един доставчик. За момента изчакваме позицията на Русия“, уточни той.

На въпрос защо се отказахме от танкерите с втечнен газ, министър заяви, че не е имало къде да бъдат разтоварени. Функциониращите към онзи момент слотове, са били разпродадени. Той подчертава, че всичко, което е било възможно да се използва, е можело да бъде закупено от частни посредници, което води до оскъпяване на газа. В допълнение той посочва, че танкерите са щели да пристигнат през този месец на двойно по-висока цена, т.е. 250 на мегаватчас.

„На практика този газ, който е доставен за септември няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена“, разясни енергийният министър.
Източник: blitz.bg