ГОРЧИВО! УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА КАТО СЕЛСКА СВАТБА

Днес разрахме, че медиците, които изнесоха на гърба си цялата борба със заразата и малоумието, не са получили всички обещаните 1000 лева. Които, както всички ние помним, бяха обещавани като от кум на селска сватба от мисир-председателя. Който се кълнеше, че всеки от тях ще получи допълнително пари. И ги прати на война срещу невидимия враг, въоръжени само с еднократни маски и куража си. И разбира се – Хипократовата клетва и професионализма. Лично аз тези седмици виждах линейки на спешна помощ, как шофьорите помагат на лекарите да качат болните на носилка и в линейката. Сложили само по една маска. Всеки един от болните можеше и да е от вируса. Сега се оказва, че просто ГМР се е подиграл за пореден път с тях.

Подаянието зависило от броя на дежурствата, от отказаните смени и т.н. Неща, които никой не ги каза в началото. А се обещаваше от Борисов юнашката. Милиони споменаваше. А сега се оказва, че много от медиците наред със страха за живота си, ще получат поредната редовна, не особено висока заплата. Дали щяха да работят и без тези обещани пари – сигурно. В цялото здравеопазване единствено кадрите се държат и си вършат в голямата част от случаите работата. Но отвращението ми към ГМР е несравнимо. След като се подигра преди два месеца с медицинските сестри, след като неговата съпартийка ги нарече психически лабилни, сега се подиграха и с всички медици, които се бориха на първа линия и продължават да го правят.

А генерал/доктор Мутафчийски дори не взема отношение към въпроса. Той дали си е получил заплатата ? А медиците от ВМА? Само избраните медици ли са ги получили. Защото някак си в добре оборудвана болница с налични защитни облекла е по-лесно да преодолееш страха си от заразата. Различно е в малка провинциална болница, където трябва сами медиците да си купуват защитните облекла. И които разчитат на обещаните пари.

Поредна грозна подигравка с медиците в България. Някои отново се оказаха по-равни от другите. Някои отново получиха пари, а други останаха да си припомнят с носталгия обещанията.

Но, Борисов, държава не се управлява като тостове на селска сватба. Няма да коментирам, че един мъж трябва да държи на думата си. В твоя случай няма смисъл. Но един министър-председател не може да си позволи да обещае в подобна ситуация нещо, което след това да се окаже, че е лъжа. И да постави в подобна нелепа ситуация едни от най-уважаваните професионалисти в България!

Грозна и отвратителна постъпка! А когато няма да му трябват да изпълняват нарежданията на НОЩ, отново медиците и сестрите ще станат психически лабилни, подкупни и богати. Разделяй и владей – принципът на ГЕРБ!

Елена Гунчева

loading...