Гражданско сдружение „ДЕН” подкрепя изпращането на военна помощ за Украйна

Гражданско сдружение „ДЕН” подкрепя изпращането на военна помощ за Украйн

Ние, от Гражданско сдружение „Достойнството на един народ”, категорично осъждаме агресивните военни действия на Русия срещу свободна и независима Украйна. В тези драматични дни, България продължава да се откроява сред съюзниците си от Европейския съюз и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика. България трябва да подкрепи отбранителните действия на Украйна чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс и няма да наруши отбранителната способност и ресурси на Българската армия.

Твърдението на някои политически сили, че по този начин страната ни ще бъде въвлечена във война е незащитима теза. Нито една от 28-те държави членки на НАТО, заедно с неутралните Швеция и Финландия, които предоставиха военна помощ на борещия се срещу руската агресия украински народ, не са въвлечени във война.

Това е война на един диктаторски режим против Украйна, но и против демокрацията, против нашата цивилизация. Запазвайки неутралитет, ние излизаме от света на демокрацията и мира, и влизаме във света на диктатурата и войната, на агресията и терора.

Гражданско сдружение „ДЕН”, изцяло подкрепя предложението на „Демократична България” за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Ние вярваме, че по този начин България ще потвърди избора на българския народ и държава да бъдем част от свободното общество и евроатлантическо семейство.