„Гугъл“ продава бизнеса си със сателитни снимки на стъртъп компания

epa01277455 The logo of Google, seen on the front door of the new Google Engeneering center in Zurich, Switzerland, 06 March 2008. EPA/WALTER BIERI

Компанията-майка на „Гугъл“ – „Алфабет“ съобщи официално, че продава бизнеса си за събиране на геопространствена информация „Тера Нова“. Купувачът е стартъпът „Планет Лабс“ – базирана в Сан Франциско компания, създадена от бивши учени от НАСА.

Частният сателитен оператор е един от малкото стартъпи, чиято амбицията е да създадат по-малки и далеч по-евтини сателити – действие, което би позволило да се създават по-големи сателитни мрежи с далеч по-редуциран риск и по-ниски цени.

Според официалното изявление на „Алфабет“ по повод сделката, компанията споделя, че „Гугъл“ ще сключи с „Планет Лабс“ дългогодишен договор за обмяна на геопространствени данни и така ще й помогне в набирането на нови клиенти и спонсори.

Решението на „майката“ на „Гугъл“ да се раздели с поредно свое звено не е изненадваща предвид факта, че от две години компанията е в нова ера на финансова дисциплина, която започна с встъпването в длъжност на новия финансов директор Рут Порат. Още миналият месец дори в американските медии се появиха спекулации за евентуалната продажбата, но беше неизвестно дали „Планет Лабс“ ще успее да събере необходимия капитал, за да финансира сделката и да продължи операциите на „Тера Бела“.

„Тера Нова“ беше закупена от Google през 2014 г. за 500 млн. долара и тогава компанията все още беше позната като „Скайбокс Имиджинг“. В момента нейно притежание са седем сравнително малки сателита от по 100 кг в Космоса.

"Гугъл" продава бизнеса си със сателитни снимки на стъртъп компания

cross.bg