Гудбай, Борисов!

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателят на движението Мустафа Карадайъ се срещнаха с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин в партийната централа. Бяха обсъдени „актуални политически въпроси“. Лаконично и стандартно съобщение. Часове по-късно от парламентарната трибуна ДПС втвърди тона срещу управляващите от ГЕРБ. Карадайъ заяви, че предсрочните избори са неизбежни, че е необходим диалог, ясна управленска програма, дълбоки реформи и нов тип на управление. Все черни точки от пагубното настоящо властване. Йордан Цонев допълни картината: „Потенциалът на този кабинет е изчерпан, каквито и промени да прави, не може да промени общото усещане за управленска немощ.“
Дори бегла ретроспекция показва, че когато американският посланик у нас се среща с лидера на ДПС, обикновено темите за разговор, за които публично не се говори, но последиците са видими, са две: падане на правителство или подкрепа за бъдещо правителство. И в двата случая обаче сигналът, който наблюдатели и политици разчитат, е, че дните на този кабинет и на този министър-председател са преброени. Колкото и Бойко Борисов да се напъва за снимка с Доналд Тръмп, белият дим от централата на ДПС сочи друго.
Оказваме се в добре позната ситуация – да разкодираме оттук насетне посланията на почетния председател на ДПС, както и на неговите представители в парламента. Нищо, че в последната година Доган се еманципира от Делян Пеевски и започна да гради имидж на бизнесмен. Колкото почетният председател обяснява, че не се занимава с „оперативна политика“, толкова по-очевидно е, че срещата в сряда вечерта в централата на ДПС не е с бизнесмена, а с политика Доган.
Време е за ново завъртане на рулетката.  Предсрочните избори идват! Кабинетът „Борисов-3“ вече е пътник. Въпрос на време е да се задвижи механизмът. Всички стъпки на компанията Му само забавят неизбежното.

Ина Михайлова

http://duma.bg

loading...