Г-жо Мустафа, как подкрепяте хем независимите медии, хем властта, която ги убива?

Американският посланик в София Н.пр. Херо Мустафа призна, че през последната година не е постигнат голям напредък по темата с независимостта на медиите в България. Не успяхме да ги защитим достатъчно, а те са основополагащи за демокрацията, заяви дипломатът на конференцията ”Медийна грамотност в България. Какво научихме от кризата”, организирана от коалиция ”Медийна грамотност” и фондация ”Фридрих Науман”. Посланик Мустафа участва чрез видеовръзка, тъй като е в карантина.

Според нея в България все още продължават опитите за политически натиск върху независими медии и законодателството не е достатъчна бариера пред това. „Всеки опит тази независимост да бъде уронена или всеки опит да се концентрират медии в ръцете на няколко влиятелни хора позволява тези изключително важни пазители на обществения интерес да бъдат отслабени. Обещавам ви, че ще продължим да работим за промотиране на независими медии и медийна грамотност“, заяви още посланик Мустафа.

Не се съмняваме в добрите намерения на г-жа Мустафа да бъде полезна в осигуряване независимостта на българските медии. Но тя е безсилна да направи каквото й да е по въпроса, защото важат непрозрачни договорки на други нива.

Каквото й законодателство да се приеме, то ще е на книга, а властниците ще правят това, което са привили десетилетия – натиск, натиск и пак натиск. Тук властва правилото: или слугуваш на властта и присъдружната й мафия или се сблъскваш с цялата тежест на уродливата система.

В американското посолство и Държавния департамент всяка година събират и анализират факти и случаи на брутален натиск върху български медии, които полагат понякога нечовешки усилия, за да останат независими. Някои от случаите – далеч не всички – влизат в годишния доклад на Държавния департамент за спазване на човешките права. В него буквално четем: „Стабилно увеличаващ се политически натиск върху медиите”. За българските управници обаче тази констатация е без значение, защото няма никакви последствия за тях.

Те обясняват на американските и европейските партньори, че има пълна свобода на медиите и дават примери с няколко сайта и две-три малки телевизии, които критикуват властта, прокуратурата и разкриват корупция по високите етажи на властта. Но управниците премълчават репресиите, на които са подложени въпросните медии и някои от журналистите. Цялата държавна машина и прокуратурата се стоварват върху тях, проверките следват една след друга без логично обяснение, нерядко се повдигат обвинения и се водят дела срещу неудобните автори. Не са рядкост и заплахите.

Frognews.bg