Г-Н ПЕНДАРОВСКИ, ВИЕ СТЕ НЕЖЕЛАН В БЪЛГАРИЯ

Струва ми се, че часът на истината за отношенията България – Република Северна Македония е настъпил. Ще клекнем ли пред нахалството на Скопие в името на някакви фалшиви икономически изгоди или ще отстояваме достойно позициите си, напук на целия американски и европейски натиск. Сега ще се види дали държавата ни е опазила хилядолетното си достойнство или го е отдала на концесия на западните правителства.

Срещата на северомакедонския президент със сепаратистите от забранената у нас ОМО Илинден прочисти хоризонта от разнасяните напоследък парфюмирани политически лъжи и празни обещания на Скопие. От този ход стана ясно : Пендаровски хвърли ръкавица в лицето на българската държава. София трябва да отговори по достойнство, като отмени посещението му тук или да омекне и хък-мък да клекне пред нахалството, арогантността и лакомията. Писмото на Външно министерство по повод случая Илинден ни кара да сме по-скоро песимисти. В него няма упрек, възмущение, осъждане на недопустимия акт, има кротка другарска критика в стил : Не е хубаво да правите така. Като един, който пребили от бой, а той се оплакал, че не му говорили на Вие.

Оставаме с впечатлението, че на Пендаровски му е било подсказано, че София няма много да протестира и затова си е позволил да я провокира така арогантно. Иначе не би дръзнал, нали ?

Какво може да значи срещата на северомакедонския президент с отцепниците от забранената в България организация :

1. Американо-европейският натиск над България е дал или ще даде в скоро време резултат и правителството ще пусне РСМ в ЕС въз основа на няколко голи обещания и без да са изпълнени условията ни. От тяхна страна всичко ще е в бъдеще време, от наша – в сегашно.

2. РСМ ще заяви териториални претенции към България. Засега те няма да са открити, а ще се изразят чрез кресливи призиви на скопската агентура за автономия, после за независимост на Пиринския край. Ако съдим по досегашни стъпки, след време Запада може да обяви отцепниците за борци за самоопределяне, нещо като онези в Косово и да почне да им помага. Както в Косово.

Ако сега не реагираме и не получим железни гаранции, на втория ден след влизането си в ЕС можем да бъдем изиграни така, както НАТО някога преметна Русия. Няма да мръднем и сантиметър към вас, уверяваха тогава Съединените щати Москва. Видяхме какво стана. И руснаците видяха, но късно. Вече ги бяха сгащили. Така и ние. Нямаме претенции бе, нямаме, увещава Скопие. Забранената ОМО Илинден обаче има. И те я признават. Значи признават и претенциите ѝ към Пиринския край.

А за да стане ясно какво представлява срещата на Пендаровски с отцепниците, си представете за момент следните картинки : мексиканският президент, преди да посети Вашингтон, приема и поощрява група американци, които се борят за отцепването на Калифорния от САЩ. Има немалко такива. Или пък Ердоган, преди да отиде в Москва, покани на дружески разговор убийците на руския пилот, свален преди няколко години в Сирия. Ще го преглътнат ли, ще го позволят ли Байдън и Путин ? Тогава защо ние да позволим гаврата ? И може ли тя да има по-ясен отговор от този :
Г-н Пендаровски, вие сте нежелан в България.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 31.01.2022 г. по Евроком )