Г-7: ИДАТ ТЕЖКИ ВРЕМЕНА

„Напрегнато“, заяви висш служител на ЕС, описвайки вечерята в събота вечерта. „Изобщо не беше лесна дискусия.“
Информацията от кулисите твърди, че увлечени и разгорещени в разискванията, лидерите не обърнали внимание на менюто (прилагам го) и почти не докоснали храната. Надали хотел „Дю Пале” някога е имал толкова непридирчиви към предлаганото от него гости.

Очарован от неподправената красота на града, в 1830 г. Виктор Юго се моли Биариц „никога да не става моден“. Надеждите му са измамени, когато току-що бракосъчеталите се Наполеон ІІІ и неговата императрица, Йожени, пристигат през 1855 г. и разпореждат построяването на аристократичната розова „Вила Йожени“ като лятна резиденция. В тази резиденция – сега хотел „Дю пале” се срещнаха световните лидери.
И в известна степен възвърнаха илюзиата на Викор Юго – модерния в последните десетилетия консенсус сякаш беше погребан завинаги.

Според мен доста точна картина на случилото се дава сп. „Политико” (откъси, като заглавието е мое)

ДА, МОЖЕ БИ НЕ ИЛИ…

„Събрани за годишната си среща във френския крайбрежен град Биариц този уикенд, ръководителите на клуба на богатите демокрации от Г7 се съгласиха Русия да не бъде поканена обратно. Или може би не са го направили.

Лидерите също решиха, че техният домакин, френският президент Еманюел Макрон, ще направи пред Иран съвместно изявление от тяхно име, като се продължи дискусията с Техерен за деескалиране на напрежението. Или всъщност не са го направили.Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в недоумение пред репортери, че всяка държава от Г-7 ще продължи своя диалог с Техеран. (моя информация: поканата от Макрон и визитата на иранския външен министър в Биариц са били съгласувани от френския президент Макрон с английския министър-председател и немската канцлерка, като съответно е била уведомена и администрацията на Белия дом)

И докато политическите титани на индустриализирания свят бърбореха за крехката световна икономика на фона на бурен бриз, който духаше в Бискайския залив, очевидно перспективите за сделка за Brexit някак магически се подобриха . Или може би това беше оптимистично и пожелателно мислене, ако не и откровено преиначаване, от новия премиер на Великобритания Борис Джонсън . Представители на ЕС заявиха след среща между Джонсън и президента на Европейския съвет Доналд Туск, че абсолютно нищо не се е променило.

Добре дошли в световната дипломация на Голямата лига през 2019 г. – където всичко е заложено и все пак нищо не е сигурно и на никого не може да се вярва, поне не без обширно потвърждение.
Без комюнике нямаше да има начин Тръмп да подпише изявление и след това да го торпилира минути по-късно, както го направи след миналогодишната среща на върха на лидерите на Г-7 в Квебек, Канада. Но Макрон бързо откри, че липсата на комюнике всъщност е липса и на внимателно договорено писмено досие за това, за което лидерите са се съгласили в действителност, липса е и на твърд ангажимент за някакъв конкретен курс на действие. Нищо, което да докаже, че всъщност лидерите на свободния свят все още са в състояние да постигнат консенсус за това как да управляват трудните проблеми.

Това означаваше, че всеки лидер е свободен да представи версията си на договореното, без нищо в черно и бяло, което да им противоречи. Всъщност, понякога имаше дори повече версии на истината, отколкото лидерите в G7 – тъй като някои променяха версиите си с часове.“

БЕЗ КОНСЕНСУС=?

Това пише „Политико“. А когато няма консенсус или е почти непосилна задача, това е сигурен знак, че предстоят тежки и рискови времена.
Именно това неофициално декларира поредната среща на Г-7

Григор Лилов

Снимка на Grigor Lilov.

loading...