Дани Каназирева: Къде са отчетите за Европейска столица на културата?

Остават само девет месеца, а градът ни изостава в подготовката за Европейска столица на културата 2019.

Внесох искане до кмета Иван Тотев фондация „Пловдив 2019“ да внесе в Общинския съвет дължимите тримесечни отчети за разходите си. Още на 27 юли миналото лято по мое предложение Общинският съвет прие решение, което задължава изпълнителния директор на фондацията да представя отчет за разходите на всеки три месеца, който да се обсъжда и приема от Общинския съвет.

До този момент нито един отчет не е внесен, а за това време трябваше да има два отчета. На 27 април трябва да се внесе третият. Фондация „Пловдив 2019“ се разпорежда с бюджет за милиони левове за подготовката на Европейска столица на културата – през 2017 г. този бюджет бе 5,5 млн. лева, а през 2018 г. е близо 9 млн. лв. Това са пари на всички данъкоплатци и изразходването им не може да става зад гърба на хората.

Има два големи проблема:

Първият е, че Пловдив наистина закъснява и рискуваме представянето си през 2019 г. Вторият е липсата на прозрачност – това създава недоверие и разрушава така необходимата съпричастност на всеки пловдивчанин към каузата Европейска столица на културата.

До този момент няма завършен нито един инфраструктурен проект за Европейска столица на културата – площад „Централен“, кино „Космос“, галерията на ул. „Гладстон“ и галерията под стълбището на „Каменица“, Тютюневия град, Концертната зала и зоологическата градина. Тези обекти бяха включени в програмата от самата Община и бяха подпомогнати с държавно финансиране, но нямат изготвени и одобрени технически проекти, не са избрани и изпълнители.

Забавянето създава реална опасност Пловдив да провежда културните събития в старите зали и галерии, със затворена Концертна зала, с недовършен централен площад и археологически комплекс Римски форум. В същото време италианският град Матера посреща Европейска културна столица през 2019 г. напълно преобразен, с много нови музеи и зали.

„Съюз за Пловдив“ очакваме Иван Тотев да отговори на следните въпроси:

1️⃣️ Каква е причината до този момент нито един отчет на фондация „Пловдив 2019“ да не е внесен в Общинския съвет?

2️⃣ ️Кога ще бъде завършена реконструкцията на пл. „Централен“ и каква е причината за забавянето й?

3️⃣️ Какви дейности ще има в кино „Космос“ и кога ще бъде завършен ремонтът?

4️⃣️ Има ли проект за Тютюневия град и кога ще бъде реализиран?

5️⃣ ️Кога Концертната зала ще бъде основно ремонтирана?

6️⃣️ Кога ще бъде изградена художествена галерия под стълбището на „Каменица“?

7️⃣️ Кога ще бъде отворен зоопаркът и защо строително-монтажните работи не са завършени?

https://www.marica.bg/kyde-sa-otchetite-za-razhodi-na-plovd…

Къде са отчетите за разходи на "Пловдив 2019"