Данс макабр

Ако геометрията беше демократична, теоремите щяха да се решават с гласуване.

Нито The US Army, нито Die Wehrmacht били демократични. Войниците не гласували дали да превземат Кота 692, най-високата точка в Ардените (провинция Лиеж, Белгия, Point Weißer Stein 692 m, Liège).

Белгийските ми вуйчо и леля предложиха да се изкачим на “Си сан нонант-дьо”. Аз казах “кат’вен дуз” и наум “Ега ти височината!” Още дете бях изкачвал Мусала с баща ми и майка ми. И останахме сред елхичките, където бил данс макабр.

Стивън Кинг го описал в една non-fiction. Camille Saint-Saëns в Danse Macabre. (Silly Symphony) за Черната смърт (чумата), която танцувала в Европа през XIV век и отнесла деца и старци, селяни и благородници. Смъртта е демократична.

Сега в български градове правят литературни четения. Похвално. Но едва ли ще прочетат “Голите и мъртвите”. Романът на Норман Мейлър, в който два замръзнали трупа, единият – в зелена немска униформа, другият в американска “хаки” (пясъчен цвят), стоят прегърнати сякаш валсират до заснежена елхичка в арденската гора.

Контраофанзивата на Хитлер в Ардените е звездичка за подлиние в историята, но ще я разкажа понеже медиите заблуждават и хората не са начетени, а “нателевизени”, с извинение.

На 15 декември 1944 г. британският фелдмаршал Монтгомъри пише на US four-star general Дуайт Айзенхауер. Двамата са братя по оръжие и си викат Монти и Айк. В плика Монти пъха банкнота от пет английски лири, припомняйки на Айк, че са се обзаложили: Айк казал, че войната ще свърши преди Коледа, Монти – че ще се проточи. Когато се обзалагали, нямали пари в джобовете си, затова Айк трябвало да върне на Монти петте паунда плюс равностойността им в щатски долари. Монти се надявал да си е у дома на Коледа и добавя, че Айк заслужава да го разжалват и да го спипа Скорцени, защото много войници паднали в “деня Д” (десанта в Нормандия, най-голямата амфибийна операция във военната история). А Скорцени е оберщурмбанфюрер Otto Skorzeny, комуто фюрерът възложил да отвлече Айзенхауер (кодово название“Операция Гриф”). Нали вече сполучил да се докопа до пленения Дуче (Бенито Мусолини), връщайки на Хитлер неговия съюзник. Тогава в България кънтеше шлагерът:

Рим, Берлин и Токио /

верни в борбата /

скоро ще наложат /

нов ред на Земята

Още ги нямаше стенвестниците, които ни агитираха да построим социалистически рай, като направим земята колективна и я обезобразим със заводи, бълващи дим, а в Америка дамите пафкаха цигари “Лъки страйк”, за да са slim and sophisticated.

Ако делите хората на добри и лоши, бедно ви е въображението да си представите света на 15 декември 1944 г. когато Монти пише на Айк. Появявили са се нови оръжия – V 1 и V 2, създадени от есесовеца Вернер фон Браун, по-късно инженер-конструктор на “Сатурн V”, ракетата носител в мисията „Аполо 11“ през 1969 г., когато Едуин Олдрин кръжеше в окололунна орбита на лунния модул, а Нийл Армстронг стъпи на Луната.

Дрезден е изпепелен от англоамериканските бомбардировки, в Ню Йорк се вият опашки пред магазините за хранителни стоки, в САЩ са арестувани японските семейства и са натикани в концентрационни лагери заради “Тора! Тора!” (Тигър! Тигър!), кодовото название на операцията, която разпердушини тихоокеанския боен флот на САЩ в Пърл Харбър.

Тогава колосалната индустриална мощ на Северна Америка се впрегна да произвежда всичко за войната. От самолети до спамчета (spam – войнишки консерви от кълцано свинско, приготвено като появилото се след време у нас „русенско варено“). Никъде в САЩ няма реклами за облекло, само плакати, учещи жените вместо чорапи да си мажат краката с фон дьо тен и с кафяв молив за вежди да си рисуват на прасците “ръб на копринените чорапи”, лозунги да кърпят скъсаните панталони на мъжете си.

И като гръм от ясно небе германски мини блицкриг: европейската фронтова линия е скъсана от 130 километров пробив на 20 немски дивизии, 7 от които бронетанкови с около хиляда танка, 500 самоходни оръдия и бронетранспортьори. Германците завладяват Ардените полувярващи, че фюрерът ще спечели войната с ново оръжие. Те не знаят, че са разрушени подземните инсталации за деутериум (“тежка вода”) в норвежки фиорд и берлинско подземие. Нито знаят, че първата атомна бомба ще бъде пусната от американците над Хирошима. Но те знаят да воюват. Отстрелвали са съветски танкове Т-34 като диви зайци, американски М46-Патън като питомни. По пътищата към Ардените са разменили указателните табели, адютантът, който кара джипа на Айзенхауер, се заблуждава, главнокомандващият е пленен от войниците си. Той е издал заповед за свръхбдителност, понеже бродят германски разузнавачи в американски униформи смъкнати от убитите джи-айз (американските войници). Айзенхауер и адютантът са подложени на разпит с въпроси, на които само истински американец може да отговори. Какво прави пичърът и какво рънърът (в бейзбола)? За кого се омъжи Бети Грабл (тогавашната PNG (pin-up girl).

През това време германците в Ардените пушели “Честърфийлд” и “Кемъл”, намерени в джобовете на събличаните трупове на джи-айз и нагласявали германо-американската двойка в зловещия танц край елхичката. Защото предпочитали да се предадат на американците и да ядат спам, нежели гречневая каша при руснаците в “Мъртвите сибирски полета” (заглавие на книга от Артур Кьостлер, която също не става за литературно четене в България). Оренда! *

Димитри Иванов

http://segabg.com