ДА, ИМА ПРАВО!

Един безумен спор се породи на празника на Съединението – трябвало ли е да присъства Н.П.Митрофанова, посланик на Руската федерация в България, на тържеството? Моят отговор: Да, трябва!

Да, трябва, защото без значение каква е геополитическата обстановка в момента, Н.П. Митрофанова е представител на държавата, която ни освободи от турско робство и договори България да бъде свободна държава след пет века робство! Да, трябва, защото хиляди руски войници са оставили костите си и кръвта си по българските земи в защита на нашата свобода. Да, трябва, защото СССР ни беше дал въоръжение, икономически договори и спокоен живот. Дори космоса! Да, трябва, защото Съединението на България трябва да бъде почетено от всички! Включително посланици. И в тоя ред на мисли, къде беше онази голяма бяла птица от Козяк? Която иначе не пропуска да привиква министри и премиери при себе си и да им дава указания!

Когато САЩ ни освободят от нещо /па макар и от себе си/, тогава да имат претенции, както и техните подлоги тук кой да присъства и кой да не присъства на българските тържества. Когато дори един американец загине за българската свобода, тогава могат да имат претенции да са фактор в тази държава. Когато Черноморието се напълни с американски туристи, могат да казват, че са наши съюзници и мислят за нас.

България и Русия, дори когато се карат, са братски народи. А американците винаги ще останат чужди. ЧУЖДИ! И това няма да се промени.

Така че: ДА, НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО МИТРОФАНОВА ИМАШЕ ПРАВО ДА ПОЧЕТЕ ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРИЯ И ТЪРЖЕСТВОТО ПО СЛУЧАЙ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ! Тя ни уважи, въпреки че напоследък ние неблагодарно забравяме какво те са направили за нас.

Елена Гунчева