Да те погали чичо Сам

САЩ официално поздравили България и Македония за подписването на договора им за добросъседство. Кратко, с дежурните лицемерни клишета, напоени с очеизвадна патетика, от която и на слепия става ясно, че страната ни е американска колония и инструмент за геополитически маневри. Е, сега ще си имат още една колония. Нали не си мислите, че ония отвъд Океана ги интересуват „силните връзки между двете държави“ или „по-близкото им сътрудничество“, за които папагалски тръбят политкоректните медии? Да не говорим за позора, с който окичиха този договор, получил зелена светлина след предварителната „благословия“ на щатските посланици в София и Скопие. Съвсем неслучайно някои риторично запитаха дали срещата на Борисов и Рубин не бе, за да види последният дали правилно е преведен оригиналът на документа от англоамерикански.
На България просто поставиха задачата да интегрира македонците към „евроатлантическото семейство“, за да се изтласка Русия от Балканите. А с Македония в НАТО става много по-предсказуема и съдбата на газовите коридори към Европа, които вече са поставени „на трупчета“. Не друго, а интересите на Вашингтон са тези, които обслужва и гарантира въпросният „исторически договор“, който Борисов и Заев подписаха.
Сега ги обливат с поздравления. И ги галят по главиците като „добри кучета“. Но ако „началниците“ от Брюксел все пак имат някакво що-годе формално оправдание заради „пътните карти“ по интеграция на Балканите в ЕС, то активността и доминацията на Вашингтон видимо отблъскват. А щом ни и поздравяват, можем да подозираме само едно – договорът е калпав и не е в полза на България, нито на региона. Затова бяха и зачестилите совалки на разни треторазрядни US дипломати в последните седмици. Няма и как да е другояче, при положение, че отдавна нямаме суверенитет, нито имаме собствено мнение и външна политика. А това вече го знаят и колониалните администрации, и обикновените хора.

Валентин Георгиев

http://duma.bg