ДВУЛИЧИЕТО НА ОМРАЗАТА

Да ни е честита новата предизборна кампания. Още един дълъг месец, в който партиите ще се надпреварват да харчат парите, които им даваме, за да се надпреварват за парите, които да им дадем, за да харчат.

Така е, сложно нелепо изречение се получи. Но има и прости нелепи неща в предизборната обстановка. Например циничната коалиция между така наречените „Български патриоти“ и ДПС. Тези две формации са като скачени съдове, които ще си преливат разпенени послания, покачвайки взаимно нивото на гласоподавателно кипене. Искането за съдебна забрана на ДПС, формално предизвикано от един неслучайно зле преведен цитат на Карадайъ, ще помогне и на двете формации да запалят аудиториите си. Етническият сблъсък е евтин коз, който сръчните пръсти на популизма вадят бързичко преди избори. Феновете на „патриотите“ ще боднат флагчета в огледалото на Голф-а и ще се почешат гордо по родолюбивите си татуировки, а послушната рая на сараите ще си внуши, че още помни за „голямата екскурзия“. Това е негласна симбиоза между две уж противопоставящи се лица, обърнати едно срещу друго, в една и съща грозна карта. Фалшивата карта на омразата.

А истината е, че от тази лъжлива битка печели отново ДПС. Ако тази партия трябва да бъде заклеймена, то не е защото обслужва някакви чужди интереси, а защото работи за своята собствена, изключително порочна и всеядна алчност.

Радослав Бимбалов