Депутати от „Възраждане“ с евтина пропаганда за почивки на Малдивите и Бахамите

Преди да решат за ДДС, коледна ваканция на Малдиви и Бахами скара депутатите. Почивката на депутатите около празниците е тема №1 от няколко дни. Днес те отново поспориха за нея, въпреки че преди около седмица решиха почти да нямат такава. Около дебатите за съдбата на ДДС се чуха подмятания за почивки на Малдивите и Бахамите.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от „Има такъв народ“ Любомир Каримански засегна темата, заявявайки, че ако народните представители нямат почивка между празниците, то всички партии трябва да бъдат съгласни с това. Причината – заяждане от страна на „Възраждане“ за това, че депутатите не искат да си отменят коледната ваканция, а бързат да отидат на Малдивите и Бахамите, за да не приемат предложенията на партията за по-ниска ставка на ДДС върху малката потребителска кошница и лекарствата.

Георги Ганев от „Демократична България“ заяви, че ако все пак темата за коледната ваканция на депутатите отново се разгледа, тя трябва да бъде внесена в отделен законопроект, да мине през съответната комисия и със съответните оценки на въздействие, както с подкрепата или неподкрепата на съответните партии.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отвърна, че мястото за водене на спорове за политика е в Народното събрание, а не на улицата. Той захапа БСП, като открои, че от „Възраждане“ имат пет внесени проекта, сред които отмяна на извънредната епидемиологична обстановка, като не знае колко имат от левицата, не ги следял.

Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиян Вигенин не пропусна да отговори на нападките на му. Според него депутатите от партията на Костадинов унижават народните представители и е учуден от внушенията, че бързат да ходят на почивка. Той настоя работата да продължи по същество, а да не се коментират в пленарна зала въображаемите

Пламен Абровски от ИТН заяви, че „Възраждане“ са част от Народното събрание и като партия в парламента трябва да се държат отговорно. „Ако искате да отменим ваканцията, предложете го, защото това, което вършите в момента е безотговорно“, посочи Абровски.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък коментира, че въпреки извънредните обстоятелства, трябва занапред никога НС да процедира по начина, по който го направил сега. А трябва депутатите да държат сметка за това как се свикват комисиите, как се дебатират ваканциите и да се спазват принципите, които самите народни представители са заложили в закона. Тя увери, че коалицията ГЕРБ-СДС няма да създават прегради пред бизнеса и хората, но настоя да се спазват правилата.

В крайна сметка след разгорещен дебат депутатите решиха – ресторантьори и хотелиери ще плащат 9 вместо 20% ДДС до 31 декември 2022 година. По-ниската ставка ще важи и за книгите и бебешките стоки.

Frognews.bg