Джеймс Пардю: България е пропита от корупция и далеч от отмяна на визите за САЩ

България продължава да е пропита от корупция, а медиите са подчинени. В момента България е еднопартийна държава, в която няма ефективна опозиция. България е далеч от отмяна на визите. Това каза в интервю за БНР бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю.

„Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо“, обяви Пардю. Според него корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията, а България има много да наваксва.

„Във всяка страна има някакво ниво на корупция. Но в повечето развити демокрации държавници се пращат в затвора или поне се уволняват. Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече няколко ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може и да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са вече в затвора или очакват присъди. В България това рядко се случва. А и трябва да се съгласите, че в момента България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция. И че дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията“, обяви още Пардю.

Попитан за съобщението на премиера Бойко Борисов след срещата му с американския президент, че Доналд Тръмп е обещал да се заеме с отмяната на визите, той каза: „Решението ще бъде съобразно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но ако се върнете чак до 2000 г., ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса. Мога обаче да ви кажа, че България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря“. Той каза още, че срещата между двамата до голяма степен тя беше в отговор на покупката на изтребителите F-16.

Резултат с изображение за Джеймс Пардю

https://www.dnevnik.bg/