Джо Байдън ще предложи на европейските страни,сделка за закупуване на американски газ

Джо Байдън ще предложи на европейските страни,сделка за закупуване на американски газ,а цената му ще бъде много по-висока от руския,поради разходите за производство и сложната логистика.

Основна тема на посещението на президента на САЩ Джоузеф Байдън в Европа на 24-25 март, ще бъде отказът на страните от ЕС от руски енергийни източници,показва присъствието на съветника по енергийната сигурност на Държавния департамент Амос Хохщайн в американската делегация.

Основна цел ще бъде не просто отхвърлянето на природен газ от Русия, а замяната му с втечнен газ от Съединените щати.

По въпроса за противопоставянето на Русия, американската страна продължава да заема прагматична позиция за лична изгода, принуждавайки Европа да действа от чисто политически съображения, което й нанася съкрушителни икономически щети.

САЩ, чиято икономика е много по-малко интегрирана с руската, наложиха много по-меки санкции със значително закъснение в сравнение със страните от ЕС, за да намалят до минимум загубите за собствената си икономика.

По въпроса за износа на газ от САЩ ситуацията е подобна. Цената на американския газ поради разходите за неговото производство и сложната логистика ще бъде много висока, а доставките за Европа,по-нестабилни.
САЩ не предлагат,ЕС да купува газ от Катар или Алжир, който е по-евтин от американския газ, като алтернатива,тъй като това не е в техен интерес.

Поради факта, че правителството на САЩ не контролира петролния сектор,преговорите може да се провалят и идеята за отказ на ЕС от руските енергийни носители,може да бъде оставена на заден план.

Йордан Халачев