Диалогично

Поредният гербаджийски мизансцен е в своя апогей. Само преди няколко дни партийният зам.-председател обвини президента, че лобирал за определен тип бойни самолети. Цветан Цветанов намеси държавния глава в скандален сценарий, а часове по-късно се опита да смекчи обвиненията, като заяви, че поръчките за „Грипен“ едва ли не навсякъде били свързани с корупция. Атаката срещу Румен Радев обаче подозрително съвпадна с активизирането на инициативата му за борба с корупцията по високите етажи. Дали някой не се притесни, дали за пореден път не станахме свидетели на опит за отклоняване на вниманието?
Странно беше, че премиерът дни наред мълча по темата с обвиненията, отправени от уж дясната му ръка. Питаме се защо. Дали за пореден път Борисов не „опипва почвата“? Нима се усети, че държавният глава мълниеносно превзе първите позиции в общественото доверие и се притесни да го напада фронтално? Или реши да пусне Цветанов по пързалката, ей така, за да се нагласят новите удобни пластове в ГЕРБ? Все още не е ясно, но е факт, че вчера Борисов преглътна егото си и пристигна на „Дондуков“ 2, за да обсъжда с държавния глава важни теми.
Хубаво е, че президент и премиер демонстрират консенсус за борбата с корупцията и международните позиции на България. Време е чрез смислен диалог и съвместни усилия политиците ни да лъснат позавяхващия имидж на България като независима страна, а и да върнат доверието или по-скоро надеждата на българите, че в институциите има стабилни и отговорни личности.
Дела трябват, а не думи. Свикнахме на гербаджийските сценарии. По стар навик те вдигат шум до небесата и мърморят колко лоши са всички освен тях. В някакъв момент симулират желание за диалог и после пак започват старата песен за вечно дебнещи ги врагове. Диалог му е майката, мисъл за общото благо – бащата. Време е ГЕРБ да го разберат, ако не – да си ходят. Пък ние диалогично ще си изберем други на тяхно място.

Павлета Давидова

http://duma.bg

loading...