Директорът на „Сиела Норма“: Разделянето на изборите ще струва 60 млн. повече на държавата

„Цената ще е около 2 пъти по-висока при разделянето на изборите, т. е. ще струва около 60 млн. лв. повече на държавата, ако се разделят“, това заяви пред БНТ изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

„Почти всички действия са повторяеми – инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни – за парламентарните и за първия тур на президентските“, уточни той.

Според директорът на „Сиела Норма“, за да се разделят президентските от парламентарните избори няма вариант да не са в 3 поредни недели – президентските трябва да свършат до 21 ноември, парламентарните сигурно могат да се отложат за декември, но по думите му „няма да е прилично толкова много да се отлагат“.

Тодоров каза, че от „Сиела Норма“ са подготвили софтуер за избори „две в едно“.

„Избирателят влиза в секцията, индентифицират го, взема 1 смарт карта, отива при машината, поставя картата в нея и тя стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори, гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата“, разясни директорът на „Сиела Норма“.

Тодоров каза, че ако ЦИК обаче реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти.

Броят разписки може да се обедини в една, защото има риск двете разписки да бъдат поставени грешно в двете различни урни.

https://eurocom.bg/