ДЛЪЖЕН СИ, БЕ, КАСКЕТ! ДЛЪЖЕН СИ!

geshev

Отново изумявам от наглостта на Иван Гешев, самоизбран за главен прокурор. Оставям настрана личното ми мнение, че на този пост трябва да бъде избиран почтен и морален човек, с чисти ръце и мисли. Оставям настрана и това, че беше единствената кандидатура, а ВСС е напълно политически зависим орган.

Да разгледаме това, че именно човекът, оглавяващ институцията, която трябва да следи за законосъобразността и спазването на закона, нарушава с думи и действия основния закон. След като отрече напълно разделението на властите още преди избирането си за главен прокурор, сега се позовава именно на това разделение, за да не се яви да даде обяснение и документи пред Народното събрание. Наглост, непозната в историята!

В Конституцията има задължение в чл.80 на длъжностните лица /какъвто се явява Гешев/, както и на гражданите, когато бъдат поканени, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се явят пред съответните парламентарни комисии и да представят исканите от народните представители документи. Явно законодателите преди време не са си представяли потрес като Каскета, който да не изпълни подобно задължение и да се прави на ударен с мокър парцал. Та няма и санкция или мерки за изпълнение на това задължение….

Факт е, че прокуратурата особено последните години доказа, че е чадър над мафията и престъпността, а законите за нея не важат. Разследват се неудобните на мафията, а не тези, извършили престъпления. Борисов е ангел небесен според Каскета и няма нищо съмнително в чекмеджетата. А самият Гешев се укрива като престъпник от върховния орган на държавата и се прави на многознайко, като се позовава именно на закони, които никога не е спазвал….

Макар и думата „изчегъртване“ да не я одобрявам, смятам, че такива като Гешев трябва да бъдат изхвърлени веднъж завинаги от съдебната власт и изобщо от властта. С всеки ден, прекаран на този пост, Гешев вреди! На законността, на правовия ред и на върховенството на закона!

И е време да се обърне внимание на това как да бъде изхвърлен. Защото оттам започва разчистването. Или операция „чисти ръце“ трябва да е само за някои, за да сменим ваши с наши?

Елена Гунчева