Днес е Международният ден на жената

Днес е Международният ден на жената. Осми март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Първият подобен ден е отбелязван на 23 март 1909 година в Съединените щати по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първия масов протест на работнички, които през 1857 година протестирали срещу лошите условия на труд. Денят е празник в много държави.

Преди повече от сто години по време на Първата международна конференция на жените, организирана от Социалистическия интернационал, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин, се приема всяка година в началото на пролетта да се празнува Денят на работничките и международната им солидарност, с цел мобилизация на женските трудови маси в борбата за равноправие. Оттогава до днес, въпреки промените, Международният ден на жената все така е повод за искания и очаквания.

Няколкостотин жени излязоха след полунощ по улиците на Мадрид на среднощен протест по повод Международния ден на жените, предаде Ройтерс. През деня в цяла Испания се очакват по-мащабни протести, възможно е да има и обща стачка. Темата за неравенството между половете разделя обществото в навечерието на изборите в Испания, насрочени за 28 април. Социалистите са обявили равенството между половете за един от водещите си приоритети, докато новата крайнодясна партия „Вокс“ настоява за отмяна на законите срещу насилието, основано на полов признак.

Започнал като политическо събитие, празникът днес е повод мъжете да изразят своето внимание към жените около тях. На този ден по традиция се подаряват цветя.

Много хора купиха предварително цветя за днешния празник, за да избегнат поскъпването. И тази година най-често търговците на цветя предлагат рози, лалета, зюмбюли.

Резултат с изображение за 8-ми март

cross.bg

loading...