Днес е срам! Политически срам. Национален срам – отровен плод на политически негодници

Има една декартова теория според която можеш да видиш нещо само ако си го видял. Това е твърде сложно за разбиране и е предназначено знание само за по-висшите човешки същества, колкото и да ми е неприятно да го кажа.

В този смисъл не зная какво общо има между показаното и видяното от гражданите след демонстрациите на въоръжените ни сили. От моя гледна точка това няма нищо общо нито с храбростта нито с минималните армейски изисквания. Може би малко се приближава до дейностите и способностите на „Гражданска защита“, но за съжаление и за това не стават.

Двеста килограмов генерал обяснява по телевизията способностите на пехотата, а мякащ адмирал говори за съвместимост с НАТО, сякаш вместо очи на главата си е сложил бетонни плочи и не вижда за каква трагедия става въпрос. Но като отчитам, че и армията ни се напълни с калинки-генерали и какви ли не още типове – не съм изненадан от падението.

Била е някога гордост българската армия със супермодерни самолети „Месершмит“, реактивна артилерия, пълен боекомплект и готовност да смаже всеки дръзнал да заплаши националните ни интереси. Била е гордост също по времето на комунизма, когато беше единствената армия в Европа след руската, която експлоатираше, развиваше и придоби най-висок клас стратегическо ядрено оръжие и съответни обучени кадри.

Днес е срам!

Политически срам. Национален срам – отровен плод на политически негодници.

Николай Марков