Днес президентът Румен Радев връчва втория мандат, но…

Още вчера от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще го върнат веднага

Точно в 11 ч. днес, президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство.

Той ще отиде в ръцете на ГЕРБ-СДС, отбелязват от пресслужбата на държавния глава.

Позицията на ГЕРБ-СДС обаче е, че мандатът ще бъде върнат веднага. Още вчера от коалицията обявиха категорично, че няма да излъчват свой кандидат за премиер. Те посочиха, че ще вземат участие в консултациите при Румен Радев при връчването на третия проучвателен мандат.

Припомняме, че преди шест дни (на 8 юли), Асен Василев, който бе номиниран за премиер от ПП като най-голяма парламентарна сила, върна на Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство.

Тогава президентът заяви, че ако и вторият проучвателен мандат бъде върнат, ще свика всички партии на консултации, за да представят тяхната формула за изход от създалата се криза, както и какви са нагласите им за коалиции и търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство. Той ще поиска да разбере и около какви програми и приоритети биха се обединили.

Именно това ще са определящите критерии при вземането на решението на кого да бъде връчен третият проучвателен мандат.
По всичко личи, че политическата криза в страната се изостря и всяка от политическите партии има амбиция за обществена подкрепа, но в същото време трябва да е ясно какъв е изходът, който предлага.
Източник: vesti.bg