Днес, 2018 година за съжаление, все още много хора САМИ ИЗБИРАТ ДА БЪДАТ ЗАВИСИМИ от силните на деня

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Цвета Караянчева беше освиркана на Шипка заради президента Румен Радев (обяснено от системния лъжец Цветан Цветанов в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ).
Един приятел ме попита: Защо си тровиш почивния ден с разговор за Цветан Цветанов? Той няма дори минимален шанс да каже нещо важно, единственото, което може да се констатира след негова поява, е до къде достига политическия цинизъм на ГЕРБ или как се проявяват т. н. „психически разстройства“.
Прав беше този мой приятел, доктор. Доказаха го встъпителните думи. Сериозна, болезнена и разяждаща зависимост от всичко свързано с президента. Чак да ти стане жал за Цветанов. Повече от година миина от избора на Радев, а Цецо не само, че не е преодолял загубата на президентските избори, но все повече задълбава в тъгата си и е стигнал маниакална зависимост, да не кажем психично разстройство, с проявления на дисоциативна (психогенна) амнезия – огромна и внезапна загуба на НЕПРИЯТЕН спомен в резултат на някакво разтърсващо емоционално преживяване, какъвто бе резултатът от президентските избори.
Да обясняваш, че за освиркването на Караяначева на тържествата на ШИПКА е виновен Радев е поведение, което предизвиква само съжаление. Лично аз мисля, че независимо кой е председател на НС, той не бива да бъде освиркан. Но! Има едно голямо. Ако този председател на НС (това, че е жена по конституция не и дава извънредни права), е нарекъл голямата част от хората, граждани на България, „тъмни сили“, само защото имат мнение различно от нейното или от нейната партия и отстояват правото си на свой ЛИЧЕН живот? Ако високопоставеният ни гост, патриарх на Москва и Русия, заради когото на Шипка са пристигнали много вярващи, също е причислен към тези тъмни сили, предварително от госпожата (тя не се извини и не се разграничи от думите си)? Ако там е нашия, български патриарх, когото тази самозабравила се госпожа, също причисли към онези „тъмни сили“, които ТЕ-управляващите били подценили? Ако духовниците, ако вярващите миряни, ако родолюбците и хората, които ценят 3-ти март, отишли на вр. Шипка, също са се засегнали от безобразната форма на отношение към тях изречени към тяхното мнение, към техните претенции като граждани само три дни преди празника, от високопоставеността на поста Председател на НС?
Тогава? Какво очаква Цветанов? Да приветстват един председател на НС, който ги нарича тъмни сили? Да аплодират този председател? Да му се усмихват? Да го ласкаят? И да му съчувстват само, защото е жена? Това може да направят само зависимите (служебно или политически) привърженици на ГЕРБ. Никой друг.
И на фона това чуто, видяно и преценено от всеки от нас поведение на председателя на НС, да изискваш уважение към него (към нея) от хората, от гражданите, е липса на елементарна самопреценка. А да обвиниш онзи, когото аплодират, онзи, когото хората (включително и привърженици на ГЕРБ) истински, непреднамерено и без зависимости харесват, онзи който е избран от народа, а не от някаква група от комбинация в парламента, може да се нарече без преувеличение ЦИНИЗЪМ.
За разлика от Цветанов, Борисов вероятно има по-голямо чувството за самосъхранение, по-силно от това на Караянчева, за да се скрие и да се спаси от „народната“ любов. Но преминаването на политическата граница води само до публично поредно сепуку. Само така може да се нарече пренебрежителното неприсъствиеа на приема на президента. Не заради президента, а заради себе си трябваше да е там премиерът. Заради държавата, заради дипломатите, заради статута на длъжността си. Някога един мой професор от СУ – проф. Михаил Василев, за случаи като този казваше „но за това се иска интелект, за това се иска културица, поне мъничко културица…“.
Жал ми е за всички онези, които нямат право дори на мнение за това поведение на лидерите си. Жал ми е за тях, защото познавам този кошмар, твърде дълго живях в един свят, в който нямах право на мнение. Днес, 2018 година за съжаление, все още много хора САМИ ИЗБИРАТ ДА БЪДАТ ЗАВИСИМИ от силните на деня. Какво по страшно от това?
И какво по-цинично и лицемерно, когато заклеймяваш другите, които не са избрали зависимост от Цвета, Цветан, Бойко и всякакви други с малки имена във властта, и от позиция на силата на властовите си позиции да претендираш, че другите нямат право?
Любо КОЛЬОВСКИ

Снимка на Любомир Кольовски.