Днешната акция на Гешев, макар и да изглежда абсурдна, целеше няколко неща

Днешната акция на Гешев, макар и да изглежда абсурдна, целеше няколко неща.

1. Това беше типичен power play. Цветята не бяха жест към Надежда Йорданова, а опит на Гешев да наложи авторитета си над министъра. Неслучайно цветята не бяха подарени, а Гешев буквално ги хвърли върху Министъра на правосъдието. Посланието беше ясно: „вземи тия цветя и мълчи, защото си просто някаква жена, а аз съм инструмент на Господ“. Действията на Гешев освен груби бяха и мотивирани от голяма доза сексизъм.

2. Това е част от стратегията на Гешев да се хареса на новите управляващи. От няколко дни Гешев се опитва да привлече вниманието на Петков и Радев и непрекъснато ги хвали и причаква. Гешев представлява протегнатата ръка на Борисов и Доган, които се опитват да постигнат временно примирие. Това примирие ще трае, докато ГЕРБ и ДПС успеят да се прегрупират и отново са в позиция да атакуват правителството. Ще е грешка, ако новото правителство се върже на този номер.

3. За да бъде постигнато примирие, много е важно Гешев да обезличи Надежда Йорданова, а чрез нея и ДБ, като създаде впечатлението, че тя е неспособна на решителни действия. Стратегията на Гешев е стратегията на Борисов от преди няколко години: няма кой да дойде. Гешев ще направи всичко възможно да покаже, че е полезен на новите управляващи, и трябва да разчитат на него, а не на Министъра на правосъдието. Тактиката на Гешев е да протака и спечели време на Борисов и Пеевски, като през това имитира полезни действия. Това ще провали съдебната реформа за години напред, ако се случи.

Добрата новина е, че Надежда Йорданова сложи прът в колелата на Гешев. Не позволи да бъде сплашена и напомни на Гешев, а и на всички, които са забравили, каква е крайната цел. Гешев трябва да бъде премахнат и съдебната реформа трябва да има. Министъра на правосъдието отговори на провокацията кротко и спокойно, както би трябвало да действа един, уверен във възможностите си министър. Вместо Гешев да демонстрира превъзходство, сила и твърдост показа Надежда Йорданова. Това е голяма победа за ДБ и показа партията в светлина, в която трябва да я виждаме по-често. Това е истинската Демократична България – смела и решителна, без излишна показност и циркове.

Емил Соколов