Днешната пресконференция на ГЕРБ има две цели – първата, ние сме невинни и втората, те са виновни

Днешната пресконференция на ГЕРБ има две цели – първата, ние сме невинни и втората, те са виновни.

Добрата вест е, че Теменужка Петков в присъствието на Делян Добрев потвърди, че реално работата по интерконектора е започнала през 2015 година, тоест Добрев не е правил нищо. Да си уточнят версиите защото стават смешни.

ГЕРБ спасява Николай Павлов е работата, защото го хванаха натясно, а той разприказва ли се става страшно.
Лъжа е, че договорът на Булгаргаз не предвижда друга входна точка. Глупата защита защото бе публикуван текста от договора и там изрично има „или най-близката точка на ТАП“. Затова са бесни, защото изкараха оригинала на договора и Павлов нямаше къде да мръдне, освен да плаче за „тайната на договора“.

Но дори да приемем, че са прави /а те не са/ че нямало друга точка – за чий Булгаргаз и ГЕРБ не са договорили друга точка, след като това е най-логично за да имаш алтернатива, всичко става. Както го направиха с Газпром от Исакча на Малкочлар. Истината е, че Павлов си отива, а той може да се разговори.

Нямало как да се внесе азерския газ – точка имало, капацитет нямало. Лъжа.
Хубавото че издадоха „тайната“ – азерите са се съгласили с друга точка и реално се внася газ през Неа Месемврия, тоест цялата теза за липсата на друга точка на доставка рухне. От там нататък всичко е въпрос на заявки и ангажирани на капацитети. Но такива няма, поне в обеми, които да бъдат близко до договорените количества.

Едно към едно и Добрев и Петкова повтарят опорките на Павлов.
По отношение на премахнатите посредници между Газпром и Булгаргаз. Да припомня, че бяха едни посредници бяха заменени с други – вносът на природен газ ВПГ от чужбина беше „опосредствен“ преди до стигне до Булгаргаз от компания на близка до Борисов бизнесдама. В случая с Булгаргаз и цената на руския природен газ – без посредници цената е близо два пъти по-висока от цената на която същия този Газпром продава на Сърбия и Турция.

А крупния „успех“ с предоговарянето на договора с Газпром през февруари 2020 година от същия този „демиург“ на газовия бизнес – Павлов – сега го плащаме с лихва заради абсолютно неоправданата 70 процента компонента на газовите хъбове в ЕС като репер. Загубата от новата формула до този момент е над 1 милиарда лева. !?! Успех като юмрук в лицето.

Той бил защитил Украйна ?! Егати нахалника – след като реализира Турски поток, който заобиколи същата Украйна и заби ножа и в гърба. Абсолютна лъжа е, че Борисов е спрял Южен поток.

Проектът приключи заради санкциите след анексията на Крим и отказът на Ени да финансира по-голяма част от проекта. Борисов само прибра парите на Путин, персонално и колективно, след което накара Булгартрансгаз да плати „борча“ като финансира Турски поток.

България печелела стотици милиони на година от Турски поток, но си спестява че увеличението на приходите спрямо предишната ситуация с преноса през Транс Балканския и нищожно увеличение спрямо ръст на дълга от 10 милиона на 3 милиарда лева за БТГ. Това е школен пример за катастрофален бизнес проект.
Имали сме 1 милиарда кубически метра газ в тръбата на Турски поток – ще черпим от този газ !?, той е буферен и какво ще спрем да пренасяме за Сърбия,Унгария, Гърция, Северна Македония и Румъния?

За Чирен трябваше просто да си замълчи от срам – 12 години правели проучване и пак няма разширение от 550 милиона сега до над 1 милиарда. И това е направено съзнателно за да няма възможност конкуренти на Газпром да внасят ВПГ. Излъга че преминаването на Марица е било по негово време – на 9 юли завърши, ама Борисов, добър ден да каже трябва да се съмняваш.

Илиян Василев