ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИ! Какво се случи през седмицата до днес, 24.11.2018 година? PANEM ET CIRCENSES /хляб и зрелища/

– Няма как да не сме развълнувани от новото блестящо попълнение в правителството. Досега знаехме, че ГЕРБ имат резервна скамейка с кадри, но патриотите ги удариха земята с резервното легло с играчи. Новата вицепремиерка размята руси коси и ни уведоми, че ще работи да увеличи доходите. Не стана ясно чии. Момата, известна най-вече със снимките си, придаде известен пикантен нюанс на обединените идиоти, известни най-вече със скандалните си корупционни изцепки. Всички тръпнем в очакване с какво точно ще блесне първо новото попълнение? Най-интересното е, че дори на Боку, обръгнал вече на гафовете на коалиционните си партньори, предложението му дойде внезапно и той реши да си спести резила от представянето в Народното събрание.

– И тъй като на Територията всичко е спокойно, граждани и селяни усилено от няколко дни коментират бурно едни интервюта в едно шоу в една телевизия с едни хора. Не че казаха нещо съществено. По-скоро новината беше, че не казаха нищо. Освен, че имало Закон за намаляване на партийната субсидия, което изявление на Премиера-Слънце хвърли в дълбок размисъл юридическото съсловие. Но пък се бяха подготвили и репетирали, поне се стараят. Дълбоко безинтересно ми е защо и как и най-вече – защо всичко го смятат за важно. Не е важно! Важното е, че с това отклоняват нещата от важното!

– Финансовият министър се оказа безкрайно симпатичен и спестовен. Всички разбрахме, че тъй като много е слушкал, ял си е манджата, писал си е домашните, неговият кръстник /не точно капо ди тути капи, а от една друга, по-масонска организация/ му е дал да ползва безвъзмездно един доста обширен апартамент от някакви си 180 кв.м вече шеста година. Така де, хората кръстници имат, не като вас! Неправилно си избирате кръстниците. Пък и тъстовете!

– Съвсем срамежливо в медиите се промъкна новината, че онези пари в онази патриотична каса на онзи прибран патриот били само 563 963,93 лв. Даже милион няма, направо джобни пари. Прокуратурата е твърдо убедена, че Харалампиев е бил силен и смел и сам е организирал всичко, сам си е вземал парите и ги е делял само на себе си. Шкембе войвода нищо не е знаел, въпреки че по увехналата му физиономия напоследък е трудно да се прецени дали не е знаел и е възмутен, че са го прескочили, или пък е знаел и сега се чуди откъде да попълва постъпленията. Загадка, на която прокуратурата смята да не се спира, защото всичко й е ясно, за разлика от нас, които, понеже сме прости, задаваме въпроси.

– Един чисто финансов въпрос ме впечатли: държавата плаща осигуровките за над 1 милиард лева за 10 месеца не само на чиновниците, но и на безработните, които получават обезщетение, студентите редовно обучение, включително чужденците, които учат у нас, ветераните от войните, затворниците, арестантите, бежанците, който чакат да получат статут и децата до 18 години. С тази разлика, че на практика не ги внася. И работещите трябва да покриват недостига и да доплащат. Още по-интересно щеше да бъде, ако се знаеше по отделни групи колко се плаща, ама явно е дискриминация. Защото не съм чула на затворник или бежанец, или пък на недосегаем да му е отказана здравна помощ, защото не е осигурен. За деца обаче съм чувала, без значение че им са покрити здравните осигуровки. Здравето е вследствие на общественото положение, трябва да свикваме.

– Още един финансов въпрос – ще плащаме много повече от догодина. Даже още от тази година. Депутатите, загрижени за народа и чистия въздух, с един скок преодоляха ветото на Президента срещу високите данъци и възмутени ни уведомиха, че мислят за нас. Ние, понеже сме стиснати и свидливи и се мразим взаимно, нарочно си купуваме стари трошки, за да тормозим съседите и да замърсяваме въздуха. Обаче правителството мисли за нас! Сега ще се наложи всички да си купуваме нови „Мерцедес”, „Майбах”, джипове и прочие коли директно от производителя. Хем хазната ще се напълни, хем ние ще се научим да не кътаме парите под дюшека и да тровим въздуха.

– Разбрахме с потрес, че оплакванията на главния опозиционер в Народното събрание – Корнелия Нинова, че я преследвала полицията, били тотална заблуда. Напротив, напротив, от изявленията на управляващите се оказа, че ТЯ преследвала полицаите, които били заети с рутинната си задача да пазят добитъка. А пък тя, така да се каже, ги е изненадала в гръб и ги е проследила! Горките полицаи, не стига, че недосегаемите ги бият, ами сега и социалисти ги преследват по къра!

– Не бива да пропускаме и височайшото посещение на Пекинската патица в Империята на Слънцето, където търчейки като слон в стъкларски магазин през протокола, остави незабравими следи у домакините си. Особено след надписа в Хирошима и пекинското бедствие, не се и съмнявам, че името на България ще предизвиква силни тръпки.

Седмичните новини се отличават с това, че при тях новина няма. Всичко е предвидено и предвидимо. Много шум за нищо! Или по-скоро – не за нищо, а за отвличане на вниманието от важните неща. Вълненията около изпълненията на втръсналите на всички политици при един циркаджия с лекота взеха интелектуален връх над проблемите с мизерните доходи, увеличаващите се данъци, такси, ограничения пред пътувания, както и ужасяващата корупция и прогнилост сред управляващите. В края на краищата, кой не обича зрелища. Така че….наслаждавайте се, зрелищата ще се увеличават, но какво ще правим, когато свърши хляба!?!

Бог да пази България!

„Шести септември”
Елена Гунчева