Договорихме се с Азербайджан

Търсят се и други алтернативи

Направена по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Баку, е направена договорката България да изнася ток, а в замяна да получава газ.

Министърът отбеляза, че при такава схема – бартер газ срещу ток, би могло да получим количества през следващите 4-5 месеца, когато ни е най-нужно през зимата, съобщава Българската национална телевизия.

„Те произвеждат електричество само от газ, а ние сме голям производител на електроенергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази възможност, потвърдена е принципно – ако ние може да им предоставяме ток, а те вместо да произвеждат този ток, газта, която спестяват да ни я дадат на нас“, обясни министър Стоянов.

По време на визитата му в Азербайджан основните акценти са били няколко. Първият от тях е бил свързан с напредъка по интерконектора с южния газов коридор.
„Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне. Азербайджанската страна потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в пълен обем“, каза още Никола Стоянов.

Вторият акцент е свързан с разширение на южния газов коридор, който също трябва да заработи. Това трябва да се случи до 3-4 г. означава, че ще може да получаваме от Азербайджан още 1 милиард куб. метра газ годишно, подчерта министърът.

Трета основна тема по време е била евентуалната възможност да получим още тази зима допълнителни количества газ.
Министърът уточни, че преговорите с Газпром продължават, но никой не знае какво ще стане там, затова се търсят и други алтернативи.
Източник: standartnews.com