Докъде стигнаха преговорите на България с „Газпром“?

Той не крие, че е 100%-ов привърженик на диверсификацията

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов бе категоричен, че страната ни води преговори с „Газпром“, но така и не стана ясно кой точно ги води. Самият Стоянов призна, че не знае.

„Мога да кажа, че се преговаря с „Газпром“, както и с всички останали опции за газ“, обясни икономическият министър пред bTV.

Стоянов заяви, че не е логично да се отказваме, ако имаме 4 опции за доставка на газ, от едната.
„Аз съм абсолютен 100% привърженик на диверсификацията. Трябва да получаваме по колкото се може повече канали газ. Газ ще има и след октомври, ние се борим на каква цена ще бъде той“, коментира Никола Стоянов.

От думите му стана ясно, че основната му задача е ако може, да е гласът на бизнеса в правителството.
„Те категорично искат газ на цена до около лв.250, което за втечненият мисля, че доста повече беше. Аз бих държал всички опции отворени и не знам дали „Газпром“ са спрели с нас. Аз доколкото знам ние прекратихме така да плащаме, за да не ни доставят.

Дали „Газпром“ е надежден доставчик – това ще преценят специалистите. Въпрос на договори е аз подчертавам, че според мен е разумно да се преговаря с всеки. Ако има 3-4 възможности – да се докара газ в България, да си затваряш една според мен е безпредметно“, заключи той.
Източник: blitz.bg