Долу ръцете от АЕЦ-а

Консултации с партиите на всеки две-три седмици и, докато се извървят всички, ето Коледа и Нова година минали с действащ парламент и безпредела на служебното правителство. А междувременно се взимат съдбоносни за страната решения, защото в мътната вода едри шарани се хващат на въдицата.

Очевидно това е рецептата, която измъдри политическата инженерия, за да сглоби такъв парламент, който трудно събира мнозинство за бюджета за следващата година, но винаги има мнозинство евроатлантици, които да прокарват лобистки решения в полза на чужди военно-промишлени комплекси и да бутат държавата в най-невероятни приключения. То ще поучастваме с „военна помощ“ за Украйна, то ускорено ще влизаме в еврозоната. Нищо, че тези решения влачат негативни последствия за поколения напред.

Последното такова решение е след 2024 г. България да търси заместване на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“ с някакво друго, от алтернативни източници. Основните лобисти за това решение са ГЕРБ-СДС, но и ПП, и ДБ, и партията на Стефан Янев охотно се включват в новата „коалиция на войната“, която този път взе на мушка ядрената ни централа. Защото е важно лобистите на „Уестингхаус“ да си свършат мръсната работа. А е мръсна всяка работа, която ще постави под въпрос ядрената сигурност на страната ни.

БСП винаги е стояла на твърди позиции – с ядрените ни мощности и сигурност шега не бива. И парламентарната група гласува „против“. Присъедини се и „Възраждане“. И дотук, всичко останало, без да мисли, диверсифицира доставките на ядрено гориво.
Заради политическото заиграване на ГЕРБ с „Уестингхаус“ България остана без Втора атомна. А в началото на нулевите години под натиск на ЕС затворихме четирите ядрени блока в Козлодуй заради заиграването на Меглена Кунева с европейското ядрено лоби, което не иска разширяването на пазара на руската ядрена технология на Запад.

Сега същата групичка политици се е емнала да ни вкара в голяма беля. Руското ядрено гориво е разработено в съответствие с руската ядрена технология и страните като Чехия и Украйна, които експериментираха с американското гориво преди десетина години, с писъци се отказаха. Защото експериментите доведоха до неконтролируемо пукане на циркониевите тръби в реакторите и реална опасност от ядрена авария.
Всички в световната ядрена общност са наясно и затова избягват подобни експерименти в собствените си държави. А такива като България са полигон за всякакви мръсни опити в това отношение. Затова – чуждите лобисти нямат място в парламента.

Нора Стоичкова

дума