Доналд Тръмп иска да увеличи военния бюджет на САЩ с 54 млрд. долара

В навечерието на своето обръщение към Конгреса на САЩ американският президент Доналд Тръмп даде първи подробности за предложения от него бюджет на страната за следващата година. Според плановете на Тръмп федералният бюджет за отбрана трябва да получи допълнителни 54 млрд. долара, които се равняват на 10% ръст спрямо военните разходи за 2016 г., и да стане 503 млрд.

Военният бюджет на САЩ за 2015 г. беше $598 млрд., което е повече, отколкото следващите седем най-милитаризирани държави общо дават за отбрана.

Орязване на дипломацията, екологията и международната помощ

Увеличението на парите за отбрана ще бъдат компенсирани с орязване на вътрешните разходи на САЩ на същата стойност, твърди говорителят по бюджетни въпроси на Белия дом Мик Мълвени. Според него всички федерални агенции ще получат по-малко пари за сметка на военното министерство, а най-сериозните съкращения в бюджета ще бъдат в областта на помощта за международно развитие.

Ако плановете, обявени от Тръмп се изпълнят, това ще е най-мащабният скок в разходите за отбрана на страната от десетилетие. САЩ така или иначе дават най-много за военната си машина в световен мащаб. Военният бюджет на САЩ за 2015 г. беше 598 млрд. долара, което е повече, отколкото следващите седем най-милитаризирани държави общо дават за отбрана. За изминалата 2016 г. обаче отбранителния бюджет на САЩ беше съкратен на около 524 млрд. долара, а след извънредното финансиране достигна 585 млрд.

Според източници в екипа на президента, близки до Reuters, най-големите орязвания във федералните разходи ще претърпят държавната екологическа агенция EPA и държавният департамент и неговите дипломатически служби. Според агенцията 120 пенсионирани военни и дипломати вече са се възпротивили в отворено писмо на тези съкращения, като са заявили, че „дипломацията и чуждестранната помощ са ключови за отбраната на САЩ“.

Първи реакции

Сигурността беше основна тема в кампанията на новия американски президент, като той обеща да „построи наново изтощената ни армия“ и да „изпълни обещанието си да съхрани сигурността на Америка“. По плановете на президента американската армия трябва да бъде увеличена от 480 хил. активни военнослужещи на 540 хил., да увеличи броя на военните кораби и подводници от 276 на 350 и да подсили със 100 самолета военновъздушните сили на САЩ, които наброяват 1100 бойни самолета.

Новината за предвиждания ръст в разходите за отбрана на САЩ доведоха до скок в акциите на британските военни компании Meggit, Rolls-Royce, BAE Systems и Babcock с между 2 и 4%, съобщава Financial Times.

Очаква се по време на обсъждането на бюджета да има огромни сблъсъци между републиканските и демократическите сенатори, като не е изключено част от републиканците да се възпротивят на част от предложения от Тръмп бюджет.

Според плана на Тръмп, американската армия трябва да бъде увеличена от 480 хил. активни военнослужещи на 540 хил.

http://capital.bg