ДОПИТВАНЕТО ТРЯБВА ДА Е ЯСНО

Днес ще се учредява Инициативен комитет за подписка за национален референдум за или против въвеждането на еврото в България. Естествено, наличието на хора – възпитаници на школата на Шваб, приятели и съветници на Илия Павлов и Георги Първанов, правят изключено моето участие в инициативата, която принципно подкрепям. По-скоро се замислям дали формулираният въпрос дали подкрепяме да се въведе еврото, едва когато стигнам 90 % от доходите в еврозоната, е коректен и безспорен. Според мен – не. Това е обтекаем критерий, който може да бъде тълкуван, няма яснота как се установява и т.н. Въпросите в референдума трябва да са достатъчно ясни и да не могат да са предмет на спорове. Какво предлагам аз като въпрос:

„Подкрепяте ли да се отложи въвеждането на еврото като парична единица в България до 01.01.2032 година, след което да се проведе национален референдум за въвеждането на еврото като платежно средство в България?“

Надявам се подставени лица да не опорочат идеята и инициативата. Разчитам на интелигентните и съвестните да не го допуснат и наистина да се формулира подходящ въпрос и да се съберат подписи за референдума. Аз със сигурност ще се подпиша, както и хората около мен. Но понякога дяволът е в детайлите.

И защо ако се прави референдум, не се включат и други въпроси?

Елена Гунчева-Гривова